Σημίτης για ναρκωτικά: Οχι στην αποποινικοποίηση – Ναι στην πρόληψη

Η άμεση και από έγκαιρα χείλη πληροφόρηση των μαθητών στα σχολεία για το ζήτημα των ναρκωτικών, καθώς και την τοποθέτηση φυλάκων σε όσα σχολεία δεν υπάρχουν, αποτελεί ένα από τους κύριους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της χρήσης ουσιών όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης.

Για το θέμα της αποποινικοποίησης ο κ. Κώστας Σημίτης εξήγησε ότι δεν τίθεται ζήτημα να αποποινικοποιηθούν ή να διαχωριστούν τα ναρκωτικά σε μαλακά ή σκληρά, καθώς δεν υπάρχει καμιά τέτοια συμφωνία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Στο Σχέδιο προβλέπεται αύξηση των υποδομών και των προγραμμάτων που ήδη υπάρχουν σε θεραπευτικό επίπεδο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να καταφεύγουν στις μονάδες, να βοηθούνται πραγματικά από αυτές και να επανεντάσσονται στην κοινωνία, καθώς τα προγράμματα αυτά θα συνδέονται και με τη δυνατότητα εξεύρεσης θέσεων εργασίας στους εξαρτημένους πρώην χρήστες.

Από το 2002 μέχρι το 2006, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ζήτηση αλλά και η προσφορά ναρκωτικών ουσιών, μέσα από αποτελεσματικό έλεγχο και κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Ο κ. Σημίτης άφησε να εννοηθεί ότι “κηρύσσει” συνεχή πόλεμο κατά της εμπορίας ναρκωτικών, ενώ όπως είπε επί λέξει θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην κοινωνία ότι για το πρόβλημα της τοξικομανίας είναι συνυπεύθυνοι η πολιτεία μαζί με την κοινωνία.

Για το θέμα αυτό σε δήλωσή του και ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι μέσα στο 2002 στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μειωθούν οι λίστες αναμονής όσων περιμένουν να μπουν σε προγράμματα απεξάρτησης και η ελπίδα όλων είναι να καταφέρει το κράτος να περιορίσει την αναμονή ενός τοξικομανούς σε λιγότερο από ένα μήνα προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Το σχέδιο δράσης, το οποίο συζητήθηκε κατά την διάρκεια της Διυπουργικής Επιτροπής, όπου δέκα συναρμόδιοι υπουργοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους, θα κατατεθεί στη Διακομματική Επιτροπή για να συζητηθεί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση