Ημικρανίες και πονοκέφαλος: Πως ο βελονισμός βοηθάει

Ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να νιώσει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος στη ζωή του. Συνήθως έχει μικρή διάρκεια και οφείλεται σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή το άγχος.

Ένας τύπος πονοκεφάλου είναι η ημικρανία, η οποία συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα όπως ίλιγγος, αποπροσανατολισμός κ.α. Τα αίτια της ημικρανίας δεν είναι πλήρως γνωστά, συνήθως είναι η κληρονομικότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.α.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ο βελονισμός αποτελεί μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας.

Με το βελονισμό αντιμετωπίζονται εκτός από το κύριο σύμπτωμα που είναι ο πόνος στο κεφάλι και τα υπόλοιπα συμπτώματα που τον συνοδεύουν όπως τάση για έμετο, ναυτία, φωτοευαισθησία, διαταραχές της όρεξης, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές της διάθεσης, πόνοι στον αυχένα κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, μειώνεται η ένταση και η συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενή.

Ο βελονισμός αποτελεί μέσο πρόληψης αλλά και μέσο θεραπείας.

Ως μέσο πρόληψης στοχεύει στη μείωση του πόνου και στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης κρίσεων ημικρανίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διέγερσης του οργανισμού για την έκλυση ενδορφινών και αναλγητικών ουσιών από τον εγκέφαλο.

Ως μέσο θεραπείας για τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες ο βελονισμός στοχεύει στην  απενεργοποίηση των περιοχών των μυών που σχετίζονται με τον πόνο και στη διέγερση για την έκλυση ενδορφινών και σεροτονίνης.

Κατά την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς θα γίνει λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενή, θα μελετηθούν εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και θα συζητηθούν παράγοντες της καθημερινής του ζωής που πιθανώς να σχετίζονται με την εμφάνιση του πονοκεφάλου ή της ημικρανίας.

Κατόπιν, θα σχεδιαστεί το πρωτόκολλο θεραπείας. Κατά τις θεραπείες τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες σε διάφορα σημεία της κεφαλής και του σώματος, οι οποίες δε προκαλούν καθόλου πόνο. Παραμένουν για 20-30 λεπτά περίπου και αφαιρούνται. Συνήθως, απαιτούνται 2 έως 3 συνεδρίες την εβδομάδα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ – ΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ ΙΑΤΡΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!