Ο καθαρισμός των αυτιών

Μην το παρακάνετε με τις μπατονέτες!

Τα αυτιά παράγουν προστατευτικό “κερί” (κυψελίδα), η οποία μερικές φορές συσσωρεύεται, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της ακουστικής οξύτητας.

Η κυψελίδα είναι το προστατευτικό “κερί” που παράγεται από τα αυτιά, προκειμένου να προφυλαχθούν από την είσοδο εξωτερικών ερεθιστικών ουσιών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ίδιο το αυτί, διαθέτει ειδικούς μηχανισμούς απομάκρυνσης του κεριού, όπως είναι οι τρίχες στον έξω ακουστικό πόρο.

Ο σωστός καθαρισμός περιλαμβάνει τη χρήση υγρής μπατονέτας (με οξυζενέ ή καθαρό νερό) με ήπιες κυκλικές κινήσεις και χωρίς να φθάνουμε στο βάθος του αυτιού.

Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει μετά από το μπάνιο, όπου η είσοδος νερού μπορεί να μαλακώσει την κυψελίδα.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές στη χρήση στεγνών βαμβακιών ή μπατονέτας. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος, η αύξηση της συχνότητας των εξωτερικών ωτίτιδων μεγάλη. Η λάθος χρήση είναι αιτία το “κερί” να μεταφέρεται από τα πιο εξωτερικά σημεία στην επιφάνεια του τυμπάνου, να επικάθεται και να δημιουργεί ένα παχύ κέρινο στρώμα, το οποίο για να αφαιρεθεί θα χρειαστεί η επέμβαση ΩΡΛ.

Μεγάλα κομμάτια “κεριού” (βύσμα) δεν μπορούν να αφαιρεθούν με μπατονέτα. Υπάρχει ειδική ανώδυνη διαδικασία, που μπορεί να γίνει σε ένα ΩΡΛ ιατρείο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση