Η άσκηση στηρίζει τους ηλικιωμένους

Η άσκηση και η ενασχόληση με τις φυσικές δραστηριότητες βοηθά τα ηλικιωμένα άτομα να ανταποκρίνονται ευκολότερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να ζουν ανεξάρτητα μέσα στο σπίτι χωρίς να χρειάζονται την άμεση βοήθεια φίλων και συγγενών. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα Βρετανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

H συστηματική συμμετοχή των ηλικιωμένων σε προπονητικά προγράμματα τους βοηθά να αποφύγουν πτώσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες κινητικές βλάβες ή ακόμα και να αποβούν μοιραίες για την ζωή τους.

Το 1/3 των ηλικιωμένων ατόμων (άνω των 65 ετών) τραυματίζεται σοβαρά, λόγω της μειωμένης ευλυγισίας των μυών τους και των ισορροπιστικών προβλημάτων που τους προκύπτουν με την πάροδο των χρόνων.

Τα άτομα προχωρημένης ηλικίας παρουσιάζουν αστάθεια στο διασκελισμό τους και δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Παρ’ όλα αυτά η ενασχόληση με την άσκηση μπορεί να βελτιώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να δημιουργήσει άτομα αυτόνομα και ικανά να λειτουργούν μόνα τους μέσα στο σπίτι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα άτομα που ασκούνται έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάποια πτώση κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οι ηλικιωμένοι παρουσίασαν μεγαλύτερη σταθερότητα στο βηματισμό τους, απέκτησαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους.

Δυστυχώς όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν αγγίξει πολύ κόσμο, αφού το 70% των ατόμων της τρίτης ηλικίας δεν γυμνάζεται και μάλιστα οι γυναίκες δηλώνουν ευθέως πως κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν το περπάτημα, τις δουλειές του σπιτιού και το ανεβοκατέβασμα των σκαλοπατιών.

Οι επιστήμονες, απογοητευμένοι από την τροπή των πραγμάτων, ψάχνουν να βρουν αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους για να προτρέψουν τους ηλικιωμένους να ασχοληθούν με την άσκηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση