Ασφαλείς μπάλες του μπέηζμπωλ προστατεύουν την καρδιά

Με νέες προδιαγραφές θα κατασκευάζονται πλέον οι μπάλες του μπέηζμπωλ, προκειμένου να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασκούμενους. Το βάρος και το υλικό της μπάλας έχει προκαλέσει στο παρελθόν ακαριαίο θάνατο σε αθλητές, μετά από ένα δυνατό χτύπημα στο στήθος.

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο, που ονομάζεται commotio cordis (διάσειση καρδιάς) μπορεί να παρουσιαστεί όταν η μπάλα χτυπήσει σε συγκεκριμένο σημείο του στήθους του αθλητή προκαλώντας διαταραχές στο αυτόματο σύστημα ηλεκτρικών διεγέρσεων του καρδιακού μυ.

Επιστήμονες από το New England Medical Center στη Βοστόνη πραγματοποίησαν έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η δημιουργία μιας μπάλας μπέηζμπωμ από πιο μαλακό υλικό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ενός τέτοιου ακραίου περιστατικού.

Επιπλέον επισημαίνουν πως τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών πρέπει να προπονούνται με ειδικές μπάλες μπέηζμπωλ, οι οποίες δεν είναι σε θέση να τα τραυματίσουν ακόμα και όταν έρχονται σε επαφή με κάποιο σημείο του σώματος τους.

Τα έξοδα της έρευνας καλύφθηκαν από το National Operating Committee on Standards for Athletic Equipment και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση