Ειδικό πρόγραμμα για κοιμισμένους οδηγούς

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AWAKE, του οποίου αντικειμενικός στόχος είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία οφείλονται στα περιορισμένα αντανακλαστικά των οδηγών λόγω κόπωσης και υπνηλίας, προωθεί στην Ελλάδα, η ΕΛΠΑ.

Το πρόγραμμα αυτό, του οποίου εμπνευστές και συντονιστές είναι έλληνες επιστήμονες, φιλοδοξεί να περιορίσει τα περιστατικά τέτοιων ατυχημάτων και επομένως να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας διεθνώς.

Είναι τέτοιο το μέγεθος της σημασίας του προγράμματος AWAKE ώστε, τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου -FIA, όσο και η Διεθνής Ένωση Τουρισμού -ΑΙΤ το έθεσαν υπό την αιγίδα τους.

Η ΕΛΠΑ οργανώνει στην Ελλάδα δημοσκόπηση, βασισμένη σε ειδικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος για τον τελικό σχεδιασμό του συστήματος, το οποίο προορίζεται να ενσωματωθεί μελλοντικά στα αυτοκίνητα.

H αρχή λειτουργίας του AWAKE

Το σύστημα AWAKE αποτελείται από ηλεκτρονική συσκευή παρατήρησης των αντιδράσεων του οδηγού και τον ειδοποιεί με ηχητικο-οπτική μέθοδο, αν διαπιστώσει ενδείξεις υπνηλίας ή κόπωσης. Στη συνέχεια τον υποχρεώνει να σταθμεύει για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναλάβει τις δυνάμεις του.

Φιλοδοξία όλων όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα AWAKE είναι να απαλλάξουν στο μέλλον τον οδηγό από τον εφιάλτη ενός ατυχήματος που μπορεί να προκληθεί από στιγμιαία απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου του, η οποία μπορεί να συμβεί χωρίς να έχει ο ίδιος συνειδητοποιήσει αυτό το ενδεχόμενο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση