Το φαγητό εκτός σπιτιού ένοχο για τροφοδηλητηριάσεις στη Βρετανία

Το 12% των Βρετανών καταναλωτών δηλώνουν ότι υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση κατά το 2001, με τα 3/4 των ατόμων αυτών να πιστεύουν ότι η τροφική δηλητηρίαση δεν οφειλόταν σε σπιτικό φαγητό, αλλά σε φαγητό που κατανάλωσαν εκτός σπιτιού, σύμφωνα με έρευνα της υπηρεσίας τροφίμων της Μ. Βρετανίας (Food Standards Agency), η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι το 51% των καταναλωτών εκφράζει την ανησυχία του για τις συνθήκες υγιεινής στις μονάδες μαζικής σίτισης (εστιατόρια, fast food). Το αντίστοιχο ποσοστό κατά το 2000 ήταν 42%.

Σχεδόν τα 3/4 των καταναλωτών (72%) εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων, των κουζινών αλλά και του προσωπικού. Επιπλέον ανησυχούν για τις συνθήκες υγιεινής σε κινητές μονάδες (καντίνες).

Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων δε δηλώνονται, καθώς λιγότερο από το ένα τέταρτο των ατόμων που προσβλήθηκαν από τροφική δηλητηρίαση κατά το 2001, δήλωσε το περιστατικό σε γιατρό, αρμόδια υπηρεσία ή και στην ίδια τη μονάδα σίτισης που θεώρησε υπεύθυνη.

Τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τις 370.000 επιχειρήσεις διάθεσης φαγητού που λειτουργούν στη Μ. Βρετανία, οι 118.555 επιχειρήσεις παραβίασαν κατά κάποιο τρόπο τη νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια τροφίμων, κατά το περασμένο έτος.

Ο πρόεδρος του Food Standards Agency, Sir John Krebs δήλωσε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων μπορούν να αποφευχθούν με απλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού αλλά και οι καλές συνθήκες υγιεινής των χώρων εργασίας.

Η διαφημιστική καμπάνια που θα λανσάρει το Food Standards Agency, μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και έντυπου υλικού θα έχει τέσσερα βασικά μηνύματα που θα απευθύνονται στους εργαζόμενους στις μονάδες σίτισης:

Εχετε πάντα καθαρά χέρια

Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση (μόλυνση από τρόφιμο σε τρόφιμο)

Μαγειρέψτε καλά τα φαγητά και

Διατηρήστε τα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση