Η φυματίωση επιστρέφει

Η φυματίωση επιστρέφειΤο ένα τρίτο του πληθυσμού της γης είναι μολυσμένο με το μικρόβιο της φυματίωσης, οκτώ εκατομμύρια άτομα νοσούν σε όλο τον κόσμο και 2.900.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια αυτή, που ενώ εμφάνιζε συνεχή πτωτική πορεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80, “επέστρεψε” τα τελευταία χρόνια απειλητικά. Eτσι η ανθρωπότητα θρηνεί σήμερα τον ίδιο αριθμό θανάτων από φυματίωση με αυτόν πριν από 120 χρόνια, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί στα 12 εκατομμύρια το 2005, λόγω, αφ’ ενός της πραγματικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων της νόσου και αφ’ ετέρου της αύξησης του πληθυσμού της γης.Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, με την προεδρία του καθηγητού πνευμονολογίας στο Α.Π.Θ Δ. Πατάκα και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, τον αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας, Λ. Σιχλετίδη.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που θα συντονίσουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης κατά της Φυματίωσης Μιχάλης Τουμπής και ο υπεύθυνος ομάδας εργασίας για τη φυματίωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νέαρχος Γιατρομανωλάκης, οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι κάτω από είκοσι περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που εκτινάσσεται σε 100-250 ανά 100.000 ανθρώπους στην Ασία και την Αφρική. Στην ΕυDZτης φυματίωσης.

Στη Βόρεια Ευρώπη σημειώνονται μέχρι 20 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού κάθε χρόνο, στην Κεντρική και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης 20 έως 50, ενώ στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες 50 έως 165.

Στην Ελλάδα δηλώνονται περί τις 10 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού κάθε χρόνο, αλλά είναι γνωστό ότι δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα και ο αριθμός αυτός υπολογίζεται περίπου στο διπλάσιο.

Αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει αναστολή της πτωτικής πορείας της νόσου, που αποδίδεται από τους ειδικούς κατά κύριο λόγο στην αθρόα είσοδο στη χώρα μας μεταναστών, λαθρομεταναστών και προσφύγων και την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

Το υπάρχον σύστημα αντιφυματικού αγώνα στη χώρα μας, τονίζουν οι επιστήμονες, δεν καλύπτει πλήρως τους μετανάστες. Η πρόσφατη διαδικασία χορήγησης κάρτας οδήγησε στην εκτέλεση ακτινογραφίας θώρακος, θεωρείται όμως, ότι την κάρτα διεκδίκησαν κυρίως αυτοί που ζουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Παράλληλα πρέπει να υπολογιστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400.000 λαθρομετανάστες από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί και είναι άγνωστο κατά πόσο συμβάλλουν στην επίταση του προβλήματος στη χώρα μας.

Συμπερασματικά τονίζεται ότι η φυματίωση σήμερα διαγιγνώσκεται με ασφάλεια, θεραπεύεται πλήρως με την ορθή αγωγή και μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με την ορθή εφαρμογή του αντιφυματικού προγράμματος. Εν τούτοις συνεχίζει να αποτελεί μείζον υγειονομικό πρόβλημα παγκοσμίως με επιδείνωση τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν και η αύξηση της νόσου αφορά περισσότερο τις υπό ανάπτυξη χώρες, εν τούτοις προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των χωρών, αφού με τις σημερινές συνθήκες επικοινωνίας «κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής, αν όλοι δεν είναι ασφαλείς» σύμφωνα με τη ρήση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση