Tο σχήμα των σπερματοζωαρίων δείκτης γονιμότητας

Το σχήμα το οποίο έχουν τα σπερματοζωάρια, πιθανόν να δίνουν στοιχεία για τη γονιμότητα του άνδρα, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν νέα όρια για την κινητικότητα και τον πληθυσμό των σπερματοζωαρίων που διαχωρίζουν τους γόνιμους από τους υπογόνιμους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, εξέτασαν δείγματα σπέρματος από 765 υπογόνιμα και 696 γόνιμα ζευγάρια, σε εννέα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Εκτός από την περιεκτικότητα του σπέρματος και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, οι ερευνητές μελέτησαν και το πως το σχήμα σχετίζεται με τη γονιμότητα και ανακάλυψαν ότι τα σπερματοζωάρια στα οποία το κεφάλι έχει σχήμα οβάλ αποτελούν σημαντικό δείκτη γονιμότητας.

Τα μέχρι στιγμής κριτήρια γονιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι το φυσιολογικό (γόνιμο) σπέρμα περιέχει 20 εκατομμύρια σπερματοζωάρια/ml, με τουλάχιστον 50% κινητικότητα.

Μάλιστα στην έρευνα αυτή οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το σχήμα, φαίνεται να είναι το πιο ισχυρό κριτήριο γονιμότητας, προσθέτοντας όμως ότι κανένα από τα τρία κριτήρια (περιεκτικότητα, κινητικότητα, σχήμα) δεν αρκεί από μόνο του για να γίνει διάγνωση σε πιθανό πρόβλημα γονιμότητας του άνδρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση