Αιτίες που καθορίζουν την παχυσαρκία στους ενήλικες

Τα παιδιά τα οποία γεννιούνται από υπέρβαρες μητέρες, τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην εφηβεία καθώς και τα παιδιά που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ενήλικες.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη Φιλανδών επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν περίπου 3.000 άνδρες και περισσότερες από 3.400 γυναίκες που είχαν γεννηθεί το 1966.

Στην ηλικία των 31 ετών βρέθηκε ότι το 40% των ανδρών αυτών και το 20% των γυναικών ήταν υπέρβαροι, ενώ το 8% των ανδρών και το 9% των γυναικών ήταν παχύσαρκοι.

Η πρόωρη αρχή της έμμηνου ρύσης, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος στην ηλικία των 14 ετών είναι επίσης παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Σχεδόν το 90% των ανδρών που ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 14 ετών ήταν είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι στην ηλικία των 31 ετών.

Η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η παιδική παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με την κοινωνική και οικονομική τάξη στην οποία ανήκει η οικογένεια του παιδιού. Ο γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής αλλά και η κοινωνική ‘πίεση’ που δέχεται ένα παιδί για να μην είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο είναι πολύ πιο έντονα στα υψηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση