Η στάση ύπνου ευθύνεται για την εμφάνιση νεφρολιθίασης

Το να κοιμάται κάποιος συνεχώς γυρισμένος προς μία πλευρά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις εμφάνισης λίθων στο σύστοιχο νεφρό, λόγω πιθανής ελάττωσης της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή. Σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντζίσκο, στην Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου του “The Journal of Urology”, προτείνεται ότι η αλλαγή της στάσης ύπνου, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των υποτροπών της νεφρολιθίασης.

Στη μελέτη που διήρκεσε 2 χρόνια, μετείχαν 110 ασθενείς, οι οποίοι παρουσίαζαν νεφρολιθίαση. Οι ερευνητές βρήκαν ότι από τους 93 ασθενείς που κοιμόνταν συνεχώς μόνο στη μία πλευρά, τα 3/4 παρουσίαζαν υποτροπές μόνο στο νεφρό της πλευράς όπου έπεφτε το βάρος σώματος.

Η θεωρία για τη πιθανή γένεση των λίθων είναι, ότι το αυξημένο βάρος στην περιοχή, δημιουργεί μειωμένη αιματική ροή και με αυτόν τον τρόπο, ο νεφρός δεν προλαβαίνει να “καθαριστεί” από διάφορες ουσίες που συσσωρεύονται δημιουργώντας λίθους.

Ο Δρ. Marshall L. Stoller, υπεύθυνος της έρευνας, δηλώνει ότι “εάν τα στοιχεία των ούρων ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για τη δημιουργία των λίθων, τότε αυτοί θα έπρεπε να προσβάλουν και τους δυο νεφρούς. Ωστόσο, με βάση την έρευνά μας, η στάση του σώματος στον ύπνο, παίζει ρόλο στην δημιουργία των λίθων και αλλαγή των συνηθειών στον ύπνο, μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη των υποτροπών της νεφρολιθίασης”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση