Το ένζυμο που ευθύνεται για την παχυσαρκία

Το ένζυμο που ευθύνεται για την παχυσαρκίαΜία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης παχυσαρκίας και των νοσημάτων που σχετίζονται με αυτή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να είναι η αυξημένη λειτουργία ενός ένζυμου που βρίσκεται στα λιποκύτταρα. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Science. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το σωματικό λίπος και κυρίως αυτό που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα (σπλαχνική ή ανδροειδής παχυσαρκία) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, στεφανιαίας νόσου και άλλων νοσημάτων τα οποία συνιστούν το μεταβολικό σύνδρομο. Η νέα αυτή έρευνα δίνει στοιχεία για τη συσχέτιση του τύπου της παχυσαρκίας και της εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

Προκειμένου να αναγνωρίσουν το μοριακό μηχανισμό στον οποίο οφείλεται η τάση για εναπόθεση σωματικού λίπους, κυρίως στην κοιλιακή χώρα, οι επιστήμονες μελέτησαν το ρόλο της κορτιζόλης.

Η ορμόνη αυτή βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στα άτομα με το σύνδρομο Cushing, τα οποία έχουν αυξημένη εναπόθεση σωματικού λίπους στην κοιλιακή χώρα καθώς και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να εξετάσουν το αν παχύσαρκα άτομα τα οποία δεν έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, παράγουν κορτιζόλη στα λιποκύτταρα.

Μελέτησαν λοιπόν το ένζυμο 11- β υδρόξυ-στεροειδή υδρογενάση τύπου 1 (11β HSD-1) στο οποίο οφείλεται η παραγωγή κορτιζόλης σε κύτταρα που τυπικά δεν παράγουν την ορμόνη, όπως είναι τα λιποκύτταρα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν με τη μέθοδο γενετικής μηχανικής ποντίκια με αυξημένη παραγωγή του ενζύμου, σε ποσότητες ίσες με αυτές που βρέθηκε ότι παράγουν τα λιποκύτταρα παχύσαρκων ανθρώπων.

Τα ποντίκια αυτά βρέθηκε ότι αυξάνουν περισσότερο το σωματικό τους βάρος και εναποθέτουν πολύ περισσότερο λίπος στην κοιλιακή χώρα σε σχέση με τα κοινά ποντίκια. Μάλιστα η αυξημένη πρόσληψη λίπους φάνηκε να ενισχύει πολύ περισσότερο την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια αύξηση του ενζύμου, οδήγησε τα ποντίκια σε σπλαχνική παχυσαρκία, αλλά και στην ανάπτυξη διαβήτη και σε αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών μέσων για την καταπολέμηση της σπλαχνικής παχυσαρκίας, η οποία έχει βρεθεί ότι αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση