Παθητικός καπνιστής μηνύει εργοδότη

Mία γυναίκα, η οποία ισχυρίζεται ότι απέκτησε προβλήματα υγείας από το παθητικό κάπνισμα, κέρδισε το δικαίωμα να καταθέσει μήνυση εναντίον του επίσημου εργοδότη της, την Τράπεζα Clydesdale. Η κ. Margaret Pacetta διεκδικεί το ποσό των 50.000 λιρών από την Τράπεζα, ισχυριζόμενη ότι εισέπνεε τον καπνό των τσιγάρων των υπολοίπων συναδέλφων της, ακόμα και μετά τη σχετική σύσταση, που είχε γίνει για απαγόρευση του καπνίσματος. Η κ. Pacetta παραιτήθηκε για ιατρικούς λόγους από την τράπεζα το 1996 και κίνησε τις σχετικές νομικές διαδικασίες. Δήλωσε ότι ανέπτυξε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος και χρησιμοποιεί πλέον συσκευές εισπνοών και στεροειδή για να αντιμετωπίσει το χρόνια άσθμα, που απέκτησε. Στη μήνυσή της προς το Ποινικό δικστήριο,βεβαίωνε ότι ούτε εκείνη ούτε και ο άνδρας της κάπνιζαν και ότι της είναι αδύνατο να πηγαίνει σε εστιατόρια ή μπαρ, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα και υπάρχει πλήθος κόσμου που καπνίζει. Η μήνυσή της, πριν παραπεμφεί για κρίση στον Δικαστή Johnston, ακολούθησε ένα προδιαδικαστικό στάδιο με την τράπεζα, η οποία αρνείται την ευθύνη και αιτείται την απόρριψη της υπόθεσης. Διευκρνίζει δε η Τράπεζα ότι ύστερα από την επιβληθείσα απαγόρευση του καπνίσματος, που έγινε το 1992, τα πράγματα άλλαξαν και η κ. Pacetta δεν περιγράφει εκτενώς και ικανοποιητικά την υπόθεσή της, ώστε να δύναται να ισχυριστεί ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη προηγούμενη έκθεση στον καπνό, συνεχίστηκε, έως και τη στιγμή της συνταξιοδότησής της.

Ωστόσο ο δικηγόρος της κ. Pacetta, κ. Hugh Campbell QC, δήλωσε ότι η ίδια κατηγορηματικά δηλώνει ότι ήταν εκτεθειμένη συνεχώς και αδιαλείπτως στο παθητικό κάπνισμα, καθόλη τη διάρκεια της εργασιακής της σχέσης και ότι παρά το γεγονός, πως το 1992 έγινε μία προσπάθεια να αλλάξει η μέχρι τότε ισχύουσα πολιτική που επέτρεπε το κάπνισμα, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά. Ο Δικαστής Johnstone διέταξε την παραπομπή στης υπόθεσης σε εξέταση μαρτύρων και αποδεικτικών μέσων, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν επαρκείς και αποχρώσες ενδείξεις που θα θεμελιώσουν την ενδεχόμενη επιτυχία της μήνυσης. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να εξεταστεί και από το οποίο εξαρτάται η πορεία της υπόθεσης είναι η βεβαίωση των ιατρών κατά πόσο τα προβλήματα υγείας της κ. Pacetta θα επέρχονταν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από την έκθεσή της στο παθητικό κάπνισμα, ή ότι η επέλευσή τους βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με αυτό.

Η κ. Pacetta, από το Bishopbriggs της Γλασκόβης, εργαζόταν ως υπάλληλος και δακτυλογράφος στην Τράπεζα Clydesdale, αρχικά στο υποκατάστημά της στη Gibson Street και στη συνέχεια για τα επόμενα 10 χρόνια στο υποκατάστημά της στο Springburn. Εκεί, όπως αναφέρει, εργαζόταν μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο, το οποίο τελικά μετατράπηκε σε δωμάτιο γυαλικών, το οποίο χρησιμοποιούσαν όλοι οι δακτυλογράφοι της Τράπεζας. Το υπόλοιπο προσωπικό, που εργαζόταν εκεί, κάπνιζε μέσα στο δωμάτιο αυτό και όταν έγινε σύσταση για μερική απαγόρευση στο υποκατάστημα το έτος 1990, με αφορμή τη διαμαρτυρία κάποιας εγκύου εργαζομένης, ο χώρος εργασίας της κ. Pacetta μετατράπηκε πλέον στο καπνιστήριο της Τράπεζας. Ακόμη και μετά την απαγόρευση καπνίσματος που έγινε το 1992 οι υπάλληλοι εξακολουθούσαν να καπνίζουν, κάθε φορά που πήγαιναν στο δωμάτιο αυτό για να διαβάσουν διάφορους φακέλους, όπως δηλώνει η κ. Pacetta. Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι ο χώρος εργασίας της κ. Pacetta, ουτέποτε αποτέλεσε χώρο, που προοριζόταν για κάπνισμα και ότι κάθε ενδεχόμενη έκθεση που δεχόταν από τους καπνούς των τσιγάρων, οφειλόταν στο υπόλοιπο προσωπικό, που κάπνιζε εκεί κρυφά και κατά παράβαση της ήδη επιβληθήσας από το 1992 σύστασης για απαγόρευση του καπνίσματος. Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Τράπεζας, δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η κ. Pacetta είχε ποτέ εκφράσει παράπονα για ιδιαίτερη έκθεσή της στο κάπνισμα, εντός του επαγγελματικού της περιβάλλοντος. Οπως και να έχει πάντως το θέμα, το βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ενδεχόμενη ευδοκίμηση της μήνυσης σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα κατά του παθητικού καπνίσματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση