Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα

Άλλες ονομασίες

Σάρκωμα του Sticker

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα (ΑΜΝ) είναι ένα νεόπλασμα του σκύλου, με ασυνήθιστες ιδιότητες και άτυπη πορεία. Συνήθως εντοπίζεται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και των δύο φύλων.

Παθογένεια

To AMN είναι ένα από τα ελάχιστα νεοπλάσματα που αποδείχθηκε ότι μπορούν να μεταδοθούν από πάσχοντα σε υγιή οργανισμό. Η μετάδοση γίνεται όταν νεοπλασματικά κύτταρα από τον πάσχοντα σκύλο, εισχωρούν από λύσεις συνέχειας των βλεννογόνων του υγιούς σκύλου.

Κλινική εικόνα

Δύο με τρείς εβδομάδες μετά τη μόλυνση εμφανίζονται οι αλλοιώσεις, που στην αρχή είναι οζίδια με σχήμα περίπου σφαιρικό, που συνθλίβεται εύκολα όταν πιεστεί από τα δάκτυλα. Σε 2 έως 4 μήνες οι αλλοιώσεις γίνονται πλέον μάζες που μοιάζουν με κουνουπίδι. Στη συνέχεια, στην επιφάνεια των μαζών αυτών, αναπτύσσονται δευτερογενείς επιμολύνσεις.
Στα θηλυκά σκυλιά, το νεόπλασμα εντοπίζεται κατά μήκος του γεννητικού σωλήνα από τα χείλη του αιδοίου έως και τον κόλπο.
Στα αρσενικά σκυλιά, οι αλλοιώσεις εντοπίζονται στη βάση του πέους και σπανιότερα στη βάλανο του πέους.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί ΑΜΝ, στο στοματικό και ρινικό βλεννογόνο και στους οφθαλμούς. Ορισμένες φορές το νεόπλασμα μπορεί να παραμείνει στο σκύλο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να προκαλεί κάποια σοβαρή βλάβη.
Το βασικό κλινικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία από το γεννητικό σύστημα του θηλυκού ή του αρσενικού ζώου αντίστοιχα.

Διάγνωση

Από το ιστορικό και τη χαρακτηριστική κλινική εικόνα, τίθεται η διάγνωση του ΑΜΝ. Για την επιβεβαίωση απαιτείται κυτταρολογική εξέταση των νεοπλασμάτων.

Αντιμετώπιση

1. χημειοθεραπεία : χρησιμοποιείται βινκριστίνη, μία φορά την εβδομάδα για 3 – 6 εβδομάδες.
2. ακτινοθεραπεία : έχει καλά αποτελέσματα, αλλά είναι δύσκολη η εφαρμογή της στην κτηνιατρική πράξη.
3. χειρουργική εξαίρεση των νεοπλασμάτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση