Νάρθηκες

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι νάρθηκες είναι ειδικά μασελάκια που φοριούνται προκειμένου να προστατευτούν τα δόντια από κτυπήματα σε διάφορα αθλήματα, ή για να θεραπεύσουμε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως π.χ. το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών (βρυγμός).

Οι νάρθηκες είναι συσκευές που μοιάζουν με μασέλες και χρησιμοποιούνται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις. Η πιο συχνή χρήση τους είναι η προστατευτική, προκειμένου να προφυλάξουμε τα δόντια από τυχών κτυπήματα σε διάφορα αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το μποξ κ.α. Εξίσου σημαντική είναι όμως και η χρήση τους σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι το μυοπροσωπικό σύνδρομο (παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τους μύες που κινούν την κάτω γνάθο) και ο βρυγμός (το τρίξιμο των δοντιών). Με την βοήθεια του νάρθηκα προσπαθούμε είτε να θεραπεύσουμε αυτές τις καταστάσεις, είτε να ανακουφίσουμε τον πόνο που προκαλούν, είτε τέλος να προστατεύσουμε τα δόντια από αποτριβές που μπορεί να προξενήσουν αυτές οι δυσλειτουργίες.

Οι νάρθηκες μπορεί να καλύπτουν ομάδες δοντιών (τα μπροστινά ή τα πίσω), ή και όλα τα δόντια. Είναι όσο το δυνατόν λεπτοί ούτως ώστε να είναι άνετοι και να μην κουράζουν τον ασθενή και αυτός να μπορεί να κλείνει άνετα το στόμα του. Η κατασκευή τους είναι μια απλή διαδικασία, καθόλου επώδυνη και ολοκληρώνεται σε μία ή δύο επισκέψεις. Οι νάρθηκες που γίνονται για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα προσαρμογής καθώς μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη σιαλόρροια ή και να δημιουργούν την εντύπωση ότι κάτι ξένο είναι μέσα στο στόμα. Αυτά τα συμπτώματα γρήγορα παρέρχονται. Ο νάρθηκας πρέπει να πλένεται με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα πριν φορεθεί και όταν δεν χρησιμοποιείται πρέπει να διατηρείται μέσα σε νερό.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση