γαστρορραγια και συμπτωματα | καταγμα κεφαλης βραχιονιου | σημειο murphy | γιγαντοκυτταρικος ογκος

Νάρθηκες


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι νάρθηκες είναι ειδικά μασελάκια που φοριούνται προκειμένου να προστατευτούν τα δόντια από κτυπήματα σε διάφορα αθλήματα, ή για να θεραπεύσουμε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως π.χ. το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών (βρυγμός).

Οι νάρθηκες είναι συσκευές που μοιάζουν με μασέλες και χρησιμοποιούνται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις. Η πιο συχνή χρήση τους είναι η προστατευτική, προκειμένου να προφυλάξουμε τα δόντια από τυχών κτυπήματα σε διάφορα αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το μποξ κ.α. Εξίσου σημαντική είναι όμως και η χρήση τους σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι το μυοπροσωπικό σύνδρομο (παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τους μύες που κινούν την κάτω γνάθο) και ο βρυγμός (το τρίξιμο των δοντιών). Με την βοήθεια του νάρθηκα προσπαθούμε είτε να θεραπεύσουμε αυτές τις καταστάσεις, είτε να ανακουφίσουμε τον πόνο που προκαλούν, είτε τέλος να προστατεύσουμε τα δόντια από αποτριβές που μπορεί να προξενήσουν αυτές οι δυσλειτουργίες.

Οι νάρθηκες μπορεί να καλύπτουν ομάδες δοντιών (τα μπροστινά ή τα πίσω), ή και όλα τα δόντια. Είναι όσο το δυνατόν λεπτοί ούτως ώστε να είναι άνετοι και να μην κουράζουν τον ασθενή και αυτός να μπορεί να κλείνει άνετα το στόμα του. Η κατασκευή τους είναι μια απλή διαδικασία, καθόλου επώδυνη και ολοκληρώνεται σε μία ή δύο επισκέψεις. Οι νάρθηκες που γίνονται για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα προσαρμογής καθώς μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη σιαλόρροια ή και να δημιουργούν την εντύπωση ότι κάτι ξένο είναι μέσα στο στόμα. Αυτά τα συμπτώματα γρήγορα παρέρχονται. Ο νάρθηκας πρέπει να πλένεται με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα πριν φορεθεί και όταν δεν χρησιμοποιείται πρέπει να διατηρείται μέσα σε νερό.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.