χτυπημα μυτης | ορθο μηριαιο | αρθριτιδα χεριων αντιμετωπιση | οργανα του μεσο αυτι

Αναισθησία


Άλλες ονομασίες

Τοπική αναισθησία, στελεχιαία αναισθησία.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Αναισθησία ονομάζουμε την διαδικασία εκείνη κατά την οποία με ειδικά φάρμακα αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του νεύρου που νευρώνει την περιοχή στην οποία θα γίνει μια επέμβαση (π.χ. σφράγισμα), προκειμένου ο ασθενής να μην έχει την αίσθηση του πόνου.

Στην οδοντιατρική η αναισθησία είναι μια πάρα πολύ απλή, ανώδυνη, και ακίνδυνη διαδικασία που επιτυγχάνεται με την βοήθεια μιας ένεσης που κάνει ο οδοντίατρος μέσα στο στόμα. Η ένεση αυτή γίνεται είτε στα ούλα στο σημείο που είναι το δόντι στο οποίο θα γίνει η επέμβαση -τοπική αναισθησία- είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο στόμα λίγο μακρύτερα από τα δόντια οπότε λέγεται στελεχιαία αναισθησία. Η στελεχιαία αναισθησία γίνεται όταν για διαφόρους λόγους (ανατομικούς συνήθως) δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε το νεύρο στο σημείο που εισέρχεται στο δόντι, οπότε το προσεγγίζουμε σε πιο εύκολα προσβάσιμο σημείο. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο, η δε διαδικασία ενέσεως του διαφέρει ελάχιστα. Η τοπική αναισθησία γίνεται συνήθως όταν ο οδοντίατρος θα εργαστεί στα δόντια της επάνω γνάθου ή στα μπροστινά της κάτω γνάθου ενώ η στελεχιαία αναισθησία όταν πρόκειται να εργαστεί στα πίσω δόντια της κάτω. Η αναισθησία εκδηλώνεται με το γνωστό σε όλους μούδιασμα μέσα στο στόμα αλλά και στο δέρμα στην περιοχή που έγινε η ένεση. Κατά την στελεχιαία αναισθησία που γίνεται στην κάτω γνάθο, όταν ο οδοντίατρος θα εργαστεί στα πίσω δόντια (γομφίους, προγόμφιους), τότε μουδιάζουν και τα χείλη όπως και η μισή γλώσσα. Το μούδιασμα παρέρχεται μετά από μία με δύο ώρες από τη στιγμή που έγινε η ένεση.

Σήμερα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αναισθητικά είναι τελείως ακίνδυνα και δεν έχουν παρενέργειες. Πρέπει όμως έτσι και αλλιώς να ενημερώσετε τον οδοντίατρο σας αν τυχών έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. με την καρδιά).

Να αναφέρουμε επίσης ότι είτε πρόκειται για ένα απλό σφράγισμα, είτε για μια χειρουργική επέμβαση όπως για παράδειγμα η εξαγωγή ενός έγκλειστου φρονιμίτη ή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων, η διαδικασία της αναισθησίας είναι απολύτως ίδια. Ο φόβος που περιβάλλει τέλος την ένεση με την οποία γίνεται η αναισθησία είναι τελείως αβάσιμος και καθαρά ψυχολογικός. Η ένεση που γίνεται -ας το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά- είναι ανώδυνη και ακίνδυνη.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.