πολυποδες εντερου | ατονια μητρας | πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας | ανω κοιλια οργανα | ηπατικη ανεπαρκεια

Νευραλγία τριδύμου


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Με τον όρο νευραλγία χαρακτηρίζουμε διάφορες αγνώστου αιτιολογίας λειτουργικές διαταραχές των νεύρων που συνοδεύονται συνήθως από πολύ δυνατό πόνο. Η νευραλγία του τριδύμου αναφέρεται στο τρίδυμο νεύρο, το οποίο με τους τρείς κλάδους του νευρώνει το δέρμα, τους μύες του προσώπου, το εσωτερικό του στόματος και τα δόντια.

Παθογένεια

Η αιτιολογία των νευραλγιών δεν έχει μέχρι σήμερα με ακρίβεια καθοριστεί. Θεωρείται πάντως ότι κάποια προβλήματα στην αιμάτωση του νεύρου ή κάποιες δυσλειτουργίες που αφορούν τον τρόπο μετάδοσης των ερεθισμάτων δια μέσου του νεύρου είναι τα πιθανά αίτια αυτής της πάθησης. Η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες και σε άτομα άνω των 45 ετών.

Κλινική εικόνα

Το μοναδικό σχεδόν σύμπτωμα της νευραλγίας του τριδύμου είναι ο πολύ δυνατός πόνος. Συγκρίνεται σε ένταση με τον κολικό του νεφρού. Ο πόνος εκδηλώνεται κατά κύματα που το κάθ’ ένα διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, αλλά ο ασθενής λόγο της έντασης του πόνου, νομίζει ότι διαρκεί λεπτά. Τα κύματα αυτά του πόνου είναι διαδοχικά και έτσι ο ασθενής πολλές φορές αναφέρει τον πόνο σαν συνεχή. Οι προσβολές αυτές διαρκούν μερικά λεπτά ή ώρες, επαναλαμβάνονται πολλές φορές την ίδια μέρα και προκαλούνται από ένα ερεθισμό ή και απλή επαφή της περιοχής που νευρώνει το νεύρο (π.χ. πλύσιμο δοντιών). Ετσι οι ασθενείς φοβούνται και να ακουμπήσουν ακόμη το πρόσωπο τους. Ο πόνος αφορά την μια πλευρά του προσώπου ενώ παρατηρούνται περίοδοι έξαρσης και ύφεσης της νόσου.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με βάση την κλινική εικόνα και με τη λήψη πολύ λεπτομερούς ιστορικού που θα αφορά την ένταση, την εντόπιση, την διάρκεια, το είδος, την περιοδικότητα και τυχών άλλα χαρακτηριστικά του πόνου, καθώς και κάθε άλλο σύμπτωμα που υπάρχει.

Αντιμετώπιση

Το φάρμακο επιλογής είναι η καρβαμαζεπίνη, η δόση της οποίας καθορίζεται κατά περίπτωση. Επειδή το φάρμακο προκαλεί ορισμένες παρενέργειες καλό είναι ο ασθενής να είναι υπό προσεκτική παρακολούθηση. Σε περιπτώσεις που τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα ακολουθούνται πιο εξειδικευμένες θεραπείες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.