Βραχείς χαλινοί του στόματος

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι χαλινοί του στόματος είναι φυσιολογικά μορφώματα που βρίσκονται στο στόμα που όταν όμως είναι μικρότεροι απο το κανονικό(βραχείς)μπορεί να αποτελέσουν προδιαθεσικό παράγοντα περιοδοντικής νόσου ή απλώς να δυσκολεύουν την πραγματοποίηση του σωστού βουρτσίσματος και πρέπει να θεραπεύονται(χειρουργικά).

Παθογένεια

Οι βραχείς χαλινοί δημιουργούνται απο την ανώμαλη διαμόρφωση των χαλινών κατά την ανάπτυξη τους(διαμαρτία).

Συχνότητα

Οι βραχείς χαλινοί απαντούν σε σημαντική συχνότητα στον άνθρωπο και μάλιστα αναφέρονται από την προεφηβική ηλικία.

Κλινική εικόνα

Οι χαλινοί του στόματος είναι φυσιολογικά μορφώματα που αποτελούνται από δέσμη νηματίων και βρίσκονται κάτω από τον βλεννογόνο του στόματος και προσφύονται είτε στα ούλα και στα χείλη, είτε στην γλώσσα. Μερικές φορές μπορεί να είναι μικροί σε μήκος(βραχείς)και “τραβώντας” τα ούλα να αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα υφίζησης των ούλων(τα ούλα κατεβαίνουν και φαίνονται απογυμνωμένες οι ρίζες)και γενικότερα παράγοντα περιοδοντικής νόσου ή απλώς να δυσκολεύουν την πραγματοποίηση του σωστού βουρτσίσματος. Μια εξέταση που μπορεί να κάνει ο γιατρός για να ελέγξει τους χαλινούς είναι η κατάλληλη έλξη του χείλους ή των μάγουλων που στην περίπτωση των βραχέων χαλινών δημιουργεί μια λευκή χροιά στον βλεννογόνο και μάλιστα σχηματίζεται ένα τρίγωνο που έχει την κορυφή του πρός τα δόντια. Στην περίπτωση που δυσκολεύεται η στοματική υγιεινή έχουμε και έντονη συσώρευση πλάκας ή πέτρας. ΟΙ βραχείς χαλινοί μπορεί να εμφανισθούν είτε με την μορφή παχέων μονήρων χαλινών που αποτελούνται από πολύ ανθεκτική δέσμη νηματίων, είτε με την μορφή απλών χαλινών που συναντάται σε αρκετά δόντια στο ίδιο στόμα,είτε με την μορφή πολλαπλών χαλινών που δημιουργούν ολόκληρη δέσμη κυρίως στην κάτω γνάθο και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα ούλα που βρίσκονται κυρίως μπροστά μέχρι και την αποκόλλησή τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Οι βραχείς χαλινοί αντιμετωπίζονται χειρουγικά. Ο τρόπος της επέμβασης εξαρτάται από την κλινική τους εικόνα και την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Μπορεί να είναι από μια απλή διατομή των χαλινών, μέχρι την συνολική εκτομή τους ή ακόμα μπορεί να χρειασθεί μια συνολικότερη χειρουργική επέμβαση για να δημιουργηθούν τα ούλα τα οποία είχαν καταστραφεί από τους βραχείς χαλινούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαία και η τοποθέτηση χειρουργικού επιθέματος(χειρουργική κονία) που βοηθά και στην επούλωση του τραύματος αλλά ακόμη και στην πρόληψη πιθανών υποτροπών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση