τι εξετασεισ αιματοσ να κανω | λιποθυμικό επεισόδιο διαφορική διάγνωση | συνδρομο κατω κοιλης φλεβας

Βραχείς χαλινοί του στόματος


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι χαλινοί του στόματος είναι φυσιολογικά μορφώματα που βρίσκονται στο στόμα που όταν όμως είναι μικρότεροι απο το κανονικό(βραχείς)μπορεί να αποτελέσουν προδιαθεσικό παράγοντα περιοδοντικής νόσου ή απλώς να δυσκολεύουν την πραγματοποίηση του σωστού βουρτσίσματος και πρέπει να θεραπεύονται(χειρουργικά).

Παθογένεια

Οι βραχείς χαλινοί δημιουργούνται απο την ανώμαλη διαμόρφωση των χαλινών κατά την ανάπτυξη τους(διαμαρτία).

Συχνότητα

Οι βραχείς χαλινοί απαντούν σε σημαντική συχνότητα στον άνθρωπο και μάλιστα αναφέρονται από την προεφηβική ηλικία.

Κλινική εικόνα

Οι χαλινοί του στόματος είναι φυσιολογικά μορφώματα που αποτελούνται από δέσμη νηματίων και βρίσκονται κάτω από τον βλεννογόνο του στόματος και προσφύονται είτε στα ούλα και στα χείλη, είτε στην γλώσσα. Μερικές φορές μπορεί να είναι μικροί σε μήκος(βραχείς)και "τραβώντας" τα ούλα να αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα υφίζησης των ούλων(τα ούλα κατεβαίνουν και φαίνονται απογυμνωμένες οι ρίζες)και γενικότερα παράγοντα περιοδοντικής νόσου ή απλώς να δυσκολεύουν την πραγματοποίηση του σωστού βουρτσίσματος. Μια εξέταση που μπορεί να κάνει ο γιατρός για να ελέγξει τους χαλινούς είναι η κατάλληλη έλξη του χείλους ή των μάγουλων που στην περίπτωση των βραχέων χαλινών δημιουργεί μια λευκή χροιά στον βλεννογόνο και μάλιστα σχηματίζεται ένα τρίγωνο που έχει την κορυφή του πρός τα δόντια. Στην περίπτωση που δυσκολεύεται η στοματική υγιεινή έχουμε και έντονη συσώρευση πλάκας ή πέτρας. ΟΙ βραχείς χαλινοί μπορεί να εμφανισθούν είτε με την μορφή παχέων μονήρων χαλινών που αποτελούνται από πολύ ανθεκτική δέσμη νηματίων, είτε με την μορφή απλών χαλινών που συναντάται σε αρκετά δόντια στο ίδιο στόμα,είτε με την μορφή πολλαπλών χαλινών που δημιουργούν ολόκληρη δέσμη κυρίως στην κάτω γνάθο και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα ούλα που βρίσκονται κυρίως μπροστά μέχρι και την αποκόλλησή τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Οι βραχείς χαλινοί αντιμετωπίζονται χειρουγικά. Ο τρόπος της επέμβασης εξαρτάται από την κλινική τους εικόνα και την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Μπορεί να είναι από μια απλή διατομή των χαλινών, μέχρι την συνολική εκτομή τους ή ακόμα μπορεί να χρειασθεί μια συνολικότερη χειρουργική επέμβαση για να δημιουργηθούν τα ούλα τα οποία είχαν καταστραφεί από τους βραχείς χαλινούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαία και η τοποθέτηση χειρουργικού επιθέματος(χειρουργική κονία) που βοηθά και στην επούλωση του τραύματος αλλά ακόμη και στην πρόληψη πιθανών υποτροπών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.