Θήλωμα στόματος

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το θήλωμα του στόματος είναι ένα καλόηθες ογκίδιο που συνήθως δεν δημιουργεί ενοχλήσεις, εκτός και άν έχει μεγάλο μέγεθος, και αν αφαιρεθεί χειρουργικά και μάλιστα μέσα σε υγιείς ιστούς(δηλ. κάνοντας λίγο μεγαλύτερη την τομή) δεν δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

Παθογένεια

Αν και η αιτιολογία του θηλώματος δεν έχει διευκρινισθεί σχετίζεται πιθανότατα με χρόνιους ερεθισμούς που επιδρούν στο στόμα.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Το θήλωμα του στόματος προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία προτιμά όμως άτομα από 20-50 ετών.

Κλινική εικόνα

Το θήλωμα του στόματος εμφανίζεται σαν ογκίδιο που έχει μίσχο(κοτσάνι),με επιφάνεια ανώμαλη που μπορεί να μοιάζει με μούρο. Το χρώμα του μπορεί να είναι από λευκό μέχρι ρόδινο,η σύστασή του μαλακή ή και σκληρότερη. Δεν πονάει και δεν δημιουργεί άλλες ενοχλήσεις παρά μόνο αν έχει μεγάλο μέγεθος.Το θήλωμα του στόματος μπορεί να σχηματισθεί σε κάθε σημείο του εσωτερικού του στόματος αλλά συνήθως το βρίσκουμε στην υπερώα, στη γλώσσα, τα χείλη, τις παρειές(μάγουλα) και τα ούλα και αναπτύσσεται αργά.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται με ιστολογική εξέταση.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα το αφαιρέσει χειρουργικά και μάλιστα μέσα σε υγιείς ιστούς(δηλ. κάνοντας λίγο μεγαλύτερη την τομή) για να αποφύγουμε την υποτροπή.

Πρόγνωση-Πορεία της νόσου

Αν και γενικά τα θηλώματα άλλων περιοχών του σώματος περιλαμβάνονται στις προκαρκινικές καταστάσεις, το θήλωμα του στόματος έχει πάρα πολύ καλή πορεία και θεωρείται καλοήθης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση