περιαρθρίτιδα ώμου | οξεια πυοδης αμιγδαλιτιδα | γιατι δεν μπορω να βγαλω δοντι | αθηρωματικός δείκτης

Συγχειλίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η συγχειλίτιδα είναι φλεγμονή των συγχειλιών (των σημείων που ενώνονται το άνω με το κάτω χείλος) και χωρίς να αποτελεί από μόνη της μια συγκεκριμμένη νόσο οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες.

Παθογένεια

Σαν παράγοντες που προκαλούν συγχειλίτιδα αναφέρονται η έλλειψη της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη) και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, αναιμίες, έλλλειψη σιδήρου, μη ρυθμιζόμενος σακχαρώδης διαβήτης, επίμονες ξηροστομίες, μονιλίαση, η απώλεια δοντιών που προκαλεί προβληματικό κλείσιμο του στόματος, ανευρίσκεται σαν σύμπτωμα στο δεύτερο στάδιο της σύφιλης και ακόμη μπορεί να οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Κλινική εικόνα

Η συγχειλίτιδα εμφανίζεται και στις δυό πλευρές με ραγάδες και μικρές πληγές που μπορεί να καλύπτονται από κρούστα (εφελκίδες), ποικίλου χρώματος (από κίτρινο έως καφέ), πονάνε και συχνά αιμορραγούν όταν ανοίγει το στόμα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός πρέπει να βρεί την αιτία που την προκαλεί και να την αντιμετωπίσει, ώστε να αποθεραπευτεί και η συγχειλίτιδα.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.