υποχρωμια στην εγκυμοσυνη | igg αντισωματα κυτταρομεγαλοϊός | επικονδυλιτιδα | θάλλιο 201

Δοντιών διάβρωση


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Με τον όρο διάβρωση εννοούμε την προοδευτική επιφανειακή απώλεια των σκληρών ουσιών (αδαμαντίνη, οδοντίνη) από τις οποίες είναι κατασκευασμένο το δόντι λόγω της χρόνιας επίδρασης κάποιου χημικού παράγοντα (συνήθως οξύ) που δεν έχει σχέση με την τερηδόνα.

Παθογένεια

Τα πιο γνωστά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση είναι: α) η μεγάλη κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, χυμών λεμονιού ή φρούτων που περιέχουν κιτρικό οξύ, β) η χρόνια λήψη φαρμάκων που περιέχουν υδροχλωρικό οξύ, γ) οι χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές που συνοδεύονται από συχνούς εμετούς, δ) η επίδραση ατμών διαφόρων οξέων στον επαγγελματικό χώρο.

Κλινική εικόνα

Η διάβρωση προσβάλλει κυρίως τις μέσες και μεγάλες ηλικίες, εντοπίζεται στα πρόσθια κυρίως δόντια τους κυνόδοντες και τους προγόμφιους και παρατηρείται στις μπροστινές (προστομιακές) επιφάνειες των δοντιών. Εχει συνήθως το σχήμα σφήνας, οι διαβρωμένες επιφάνειες είναι τελείως λείες και πολλές φορές το δόντι παρουσιάζει ευαισθησία στο κρύο. Δεν είναι σπάνιο να αναπτυχθεί και τερηδόνα στην διαβρωμένη επιφάνεια.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Η άρση του αιτίου που προκαλεί την διάβρωση εφόσον αυτό είναι δυνατόν και η έμφραξη της διαβρωμένης επιφάνειας είναι η θεραπεία επιλογής.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.