?? ?????????? ????????? ??? ??????? | εκκολπωματα αιμοραγια | ΠΥΛΗ ΗΠΑΤΟΣ | εξασθενησε η γριπη | ισχιακη προβολη

Πολφού υπεραιμία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Με τον όρο υπεραιμία του πολφού εννοούμε την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία που βρίσκονται μέσα στο δόντι εξ’ αιτίας κάποιου ερεθίσματος (π.χ. τερηδόνα). Αυτή η αυξημένη ροή προκαλεί αύξηση του όγκου των αγγείων, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα παρακείμενα νεύρα και να προκαλείται πόνος. Με την διακοπή του ερεθίσματος παύει και η υπεραιμία και συνεπώς και ο πόνος.

Παθογένεια

Η υπεραιμία του πολφού δεν αποτελεί νόσο, αλλά μια πρώιμη αντίδραση του δοντιού σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Τέτοια ερεθίσματα μπορεί να είναι η τερηδόνα, ο τραυματισμός του δοντιού από κάποιο κτύπημα ή κάποια εργασία που έγινε στο δόντι (σφράγισμα, τρόχισμα για να μπει κάποια θήκη, κλπ). Η αντίδραση του δοντιού συνίσταται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος (υπεραιμία) στα αγγεία που βρίσκονται μέσα στο δόντι, με αποτέλεσμα αυτά να αυξάνουν σε όγκο, να πιέζουν τα παρακείμενα νεύρα και να προκαλείται πόνος. Η υπεραιμία και συνεπώς ο πόνος σταματά άμεσα με την διακοπή του ερεθίσματος.

Τι είναι ο πολφός;

Ο πολφός είναι το σύνολο των νεύρων και των αγγείων που υπάρχουν μέσα σε κάθε δόντι και στις ρίζες του. Περιβάλλεται από τις σκληρές ουσίες του δοντιού, δηλαδή την αδαμαντίνη (εξωτερικά) και την οδοντίνη.

Πρόληψη

Η ανεύρεση και έμφραξη των τερηδονισμένων δοντιών με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της υπεραιμίας.

Κλινική εικόνα

Το χαρακτηριστικό της υπεραιμίας του πολφού είναι ο έντονος πόνος διάρκειας λίγων λεπτών ή δευτερολέπτων, ο οποίος προκαλείται από κάποιο ερέθισμα, όπως το ψυχρό ή το θερμό που επιδρά πάνω σε δόντι που έχει τερηδόνα ή έχει τροχισθεί ή σφραγισθεί κλπ. Με την παύση του ερεθίσματος ο πόνος σταματά αμέσως.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με βάση τα συμπτώματα και κυρίως τα χαρακτηριστικά του πόνου (διάρκεια, τι τον προκαλεί, κλπ). Επίσης η κλινική εξέταση και η ακτινογραφία βοηθούν σημαντικά την διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Η άρση του αιτίου που κάνει τα δόντια ευαίσθητα στα διάφορα ερεθίσματα (π.χ. καθαρισμός τερηδόνας) είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπεραιμίας. Όταν το αίτιο αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πρόγνωση για το δόντι είναι πολύ καλή.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.