εμβολιο ιλαρας | εκκολπωματα | kcal θερμιδες | φασεις υπνου | επιδραση αντιτετανικου ορου στο σωμα | φλεγμονη μυτη

Φυσιολογία ρινός και παραρρινίων κόλπων


Οι λειτουργίες της μύτης είναι οι εξής:

1. Οσφρητική

2. Αναπνευστική
Η μύτη αποτελεί την αρχή και το τέλος του αναπνευστικού κύκλου εισπνοής-εκπνοής. Ο αέρας όταν διέρχεται από τη μύτη θερμαίνεται, υγραίνεται, καθαρίζεται (π.χ από τη σκόνη μέσω των τριχών του προδόμου) και απολυμαίνεται ως ένα βαθμό μέσω της λυσοζύμης της παραγόμενης από το βλεννογόνο βλέννας (μύξα) αλλά και μέσω των δακρύων που αποχετεύονται στη μύτη από τον ρινοδακρυϊκό πόρο.

3. Φωνητική
Η μύτη και οι παραρρίνιοι κόλποι λειτουργούν σαν αντηχείο στη διαμόρφωση της φωνής και συμβάλουν στην άρθρωση των λεγόμενων ένρινων συμφώνων (μ,ν).

4. Αντανακλαστική
Η όσφρηση αποτελεί το έδαφος εκλύσεως διάφορων αντανακλαστικών π.χ έκκριση σάλιου ή γαστρικών υγρών, φτέρνισμα, ρινοπνευμονικό αντανακλαστικό κ.α.

Η φυσιολογία των παραρρίνιων κόλπων δεν έχει διευκρινισθεί.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.