πεμφιγα | ακτινογραφια θωρακος | τοξικο μεγακολο | κορεσμος οξυγονου φυσιολογικες τιμες | νευροβλαστωμα | υποταση

ΕΚΤΡΟΠΙΟ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Εκτρόπιο είναι η κατάσταση στην οποία τα βλέφαρα στρέφονται προς τα έξω αποκαλύπτοντας την οπίσθια επιφάνειά τους.

Γενικά

Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην ελλειπή κάλυψη του επιπεφυκότα και του κερατοειδή με αποτέλεσμα τη μη σωστή εφύγρανσή τους από τα δάκρυα. Η ξήρανση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δακρύρροια αλλά και φλεγμονή, ουλοποίηση ή και δευτεροπαθή επιμόλυνση του επιπεφυκότα και του κερατοειδή.

Μορφές

Υπάρχουν 4 κύριοι τύποι:
α) το γεροντικό που αφορά συνήθως το κάτω βλέφαρο, εμφανίζεται σε γεροντική ηλικία και οφείλεται στην χαλάρωση των ιστών των βλεφάρων
β) το αφθώδες που οφείλεται σε ουλοποίηση ή σύσπαση του δέρματος και των υποκείμενων ιστών, που έλκουν το βλέφαρο μακριά από τον βολβό και εμφανίζεται συνήθως μετά από όγκους, τραύματα ή εγκαύματα
γ) το συγγενές που είναι πολύ σπάνιο και
δ) το παραλυτικό που οφείλεται σε παράλυση του προσωπικού νεύρου και προκαλεί παράλυση του σφιγκτήρα μυός του βλεφάρου.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του εκτροπίου είναι χειρουργική. Σκοπός είναι η ανατομική αποκατάσταση της θέσης του βλεφάρου και για τον σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές ανάλογα με τον τύπο και την βαρύτητα της πάθησης. Συντηρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφυγραντικές ουσίες (τεχνητά δάκρυα) αλλά μόνο ως προσωρινή λύση.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.