Βέλη Λουράντου κατά του υπουργείου για τις ελλείψεις στο εμβόλιο της γρίπης

Πηγή: Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία

Προς την Υφυπουργό Υγείας κυρία Μακρή.

Κυρία Υπουργέ,

Με δηλώσεις σας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FΜ καταλογίσατε ευθύνες στους φαρμακοποιούς για την έλλειψη των αντιγριπικών εμβολίων στην Χώρα μας, λέγοντας ακριβώς ότι …«Εμβόλια υπάρχουν, αλλά τα φαρμακεία δεν τα προμηθεύονται γιατί έχουν πολύ μικρό κόστος και δεν έχουν κέρδος, υπάρχει εγκύκλιος – την οποία υπέγραψα η ίδια – σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να εμβολιασθούν δωρεάν»!

Κατ΄αρχάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όλα τα φάρμακα πλην των φαρμάκων υψηλού κόστους, έχουν για τους φαρμακοποιούς σταθερό ποσοστό κέρδους και αν συνέβαινε αυτό που αναφέρατε περί μικρού κόστους και κέρδους των φαρμακοποιών, θα έπρεπε να μην υπήρχαν στην αγορά, ούτε ασπιρίνες, ούτε depon, ούτε άλλα φάρμακα με λιανική τιμή πολύ μικρότερη των εμβολίων! Είναι προφανές ότι δεν γνωρίζετε ότι ΟΛΑ τα εμβόλια που διατέθηκαν μέχρι σήμερα στους Έλληνες πολίτες, δεν χορηγήθηκαν από άλλα κανάλια διανομής, όπως ίσως θα επιθυμούσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Χατζηδάκης, αλλά από τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς οι οποίοι κατ’ εσάς δεν τα … προμηθεύονται!!!

Από την άλλη αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε μπερδέψει τους φαρμακευτικούς όρους και βρίσκεστε σε σύγχυση…

Πράγματι έχετε εκδώσει από το Υπουργείο Υγείας σχετική εγκύκλιο, αλλά για τα αντιικά φάρμακα και όχι για τα εμβόλια που η διαφορά μεταξύ τους είναι τεράστια. Τα μεν αντιικά είναι φάρμακα για αντιμετώπιση της γρίπης όταν κάποιος νοσήσει, τα δε εμβόλια είναι για την πρόληψή της, κάτι το οποίο οφείλατε ως υφυπουργός Υγείας σαφώς να γνωρίζετε.

Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζατε ότι σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σε περίπτωση ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων, πολύ δε περισσότερο εμβολίων ή άλλων αναντικατάστατων φαρμάκων το Υπουργείο Υγείας ΟΦΕΙΛΕΙ να δίνει εντολή στον ΕΟΦ για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών με έκτακτες εισαγωγές από το θυγατρικό του Ι.Φ.Ε.Τ. (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας).

Δεν πράξατε λοιπόν το αυτονόητο και αυτό που ορίζει ο νόμος, αφήσατε ακάλυπτες τις ομάδες υψηλού κινδύνου ζητώντας μάλιστα από τον Ελληνικό πληθυσμό να τρέξει να εμβολιαστεί με … ανύπαρκτα εμβόλια, καλυφθήκατε πίσω από μία εγκύκλιο που αναφέρεται για τα αντιικά φάρμακα και όχι για τα εμβόλια και κυρίως επιτεθήκατε χωρίς κανέναν ενδοιασμό εναντίον ενός κλάδου -των φαρμακοποιών- που θα έπρεπε να ευγνωμονείτε…

Είναι τον τελευταίο καιρό πάγια τακτική των αρμοδίων της Κυβέρνησης να επιρρίπτουν ευθύνες στους φαρμακοποιούς για όλα τα προβλήματα που οι ίδιοι με τις αλόγιστες και απαράδεκτες αποφάσεις τους έχουν δημιουργήσει.

Είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζετε βασικές έννοιες και νόμους που αφορούν το Υπουργείο σας. Καλό λοιπόν θα ήταν την επόμενη φορά που θα ασχοληθείτε με οποιοδήποτε θέμα αφορά τα φάρμακα ή την Δημόσια Υγεία, να απευθύνεστε σε αυτούς που γνωρίζουν το αντικείμενο ώστε ούτε να αδικείτε ούτε να εκτίθεστε.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το φάρμακο δεν προσφέρεται για λαϊκισμό ούτε ο κλάδος των φαρμακοποιών για να καλύπτετε δικές σας παραλείψεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση