Με καθυστέρηση ήρθε φέτος η γρίπη στην Ελλάδα

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Με καθυστέρηση ήρθε φέτος η γρίπη στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, ανακοίνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Στα πλαίσια της εργαστηριακής επιτήρησης γρίπης από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος άρχισαν να ανιχνεύονται ιοί γρίπης σε κρούσματα γριπώδους συνδρομής από την 52η εβδομάδα εργαστηριακής επιτήρησης (23-29 Δεκ. 2013), ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε την πρώτη εβδομάδα του 2014. Στα μέχρι σήμερα κρούσματα έχει ανιχνευθεί το πανδημικό στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09. Οι τέσσερις πρώτοι ιοί γρίπης ανιχνεύθηκαν σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Επιπλέον, στη Νότια Ελλάδα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων λοιπών αναπνευστικών ιών, εκτός του ιού γρίπης. Συγκεκριμένα, από τις αρχές της επιτήρησης παρατηρείται παρουσία ρινοϊών και παραγρίπης, ενώ μετά την 50η εβδομάδα (9-15 Δεκ. 2013) καταγράφονται κρούσματα ανθρώπινου συγκυτιακού ιού (RSV) τύπου Α και Β.

Τόσο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), όσο και το CDC των ΗΠΑ προβλέπουν αυξημένη καταγραφή περιστατικών νοσηλείας λόγω του πανδημικού στελέχους γρίπης κυρίως νεαρής και μέσης ηλικίας, αν και είναι νωρίς να προβλεφθεί ποιό στέλεχος γρίπης θα επικρατήσει κατά τη χειμερινή περίοδο 2013-2014.

Παράλληλα η εφημερίδα “Ελευθερία” διαθέτει αναλυτικό ρεπορτάζ στη διεύθυνση Με νέα γρίπη δύο Λαρισαίοι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση