Υπουργείο προς γιατρούς: διάλογο για το “πώς”, όχι για το “αν”

«Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας».

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Κατηγορηματικός, αν μη τι άλλο, υπήρξε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από την πρώτη στιγμή μετά τη συνάντηση του ΠΙΣ με τον πρωθυπουργό: «Τις γενικές γραμμές της μεταρρυθμίσεως τις γνωρίζετε και δεν αλλάζουν». Στο ίδιο πνεύμα, μετά το πέρας της συνάντησης με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, προέβη σε δηλώσεις, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Χαμογελαστοί είμαστε γιατί δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε και αγαπημένοι είμαστε. Έχουμε κάποιες διαφωνίες. Θα πρέπει να τις λύσουμε. Εγώ, θέλω να το πω, γιατί καμιά φορά μπορεί και οι δικές μου δηλώσεις να έχουν δυναμιτίσει το κλίμα άθελα μου, ότι σέβομαι τους γιατρούς, τους τιμώ, πιστεύω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά, όλα αυτά τα χρόνια, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα από τις θέσεις που υπηρετούν, στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ και οπουδήποτε αλλού. Δεν θέλουμε να νομίζουν ότι η Κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάτι μόνο και μόνο για να τους απαξιώσει. Το αντίθετο. Θέλουμε να βρούμε, σε πολιτισμένο κλίμα, εκείνους τους όρους και εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κάνουν τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί η μεταρρύθμιση θα γίνει, θα προχωρήσει, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει.

Δηλώσεις Βλασταράκου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι. Σήμερα άρχισε ένας ουσιαστικός διάλογος, σύμφωνα και με όσα συζητήσαμε και στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας και ελπίζουμε μέσα από αυτό το διάλογο να βρούμε εκείνα τα σημεία τριβής τα οποία κάνουν κακό καταρχήν στο κοινωνικό σύνολο. Κάνουν κακό στους ασφαλισμένους, γιατί πρέπει να βλέπουμε την κοινωνία.

Δηλώσεις Αποστολόπουλου

Ο πρόεδρος των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, δήλωσε:

Κατά τη σημερινή συνάντηση είναι γεγονός ότι δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο σημερινό διάλογο έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δε μπορεί γίνεται ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτω από ακαμψίες ή κάτω από απειλές. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις είναι διαθέσιμες εδώ.

Τριβές προκαλεί η τροπολογία

Όπως είναι γνωστό, ψηφίστηκε το Σάββατο 21 Δεκ. 2013, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Σε αυτό είχε ενταχθεί τροπολογία του υπουργείου Υγείας για Σύσταση κλάδου ΠΕ Ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και κλάδων λοιπού υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).

Πριν την ψήφιση της τροπολογίας, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει τα εξής:

«Η τροπολογία έχει ήδη κατατεθεί. Πριν από λίγο μίλησα με τον κύριο Σταϊκούρα που την υπέγραψε και μας δίνει τις δυνατότητες συστάσεως των ειδικοτήτων και των διαφόρων κλάδων στις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε από τη στιγμή που θα θέσουμε σε κίνηση σε τη διαθεσιμότητα, να μπορούμε και να τους εντάξουμε στις υγειονομικές περιφέρειες. Τώρα εμείς έχουμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουμε την διαθεσιμότητα αλλά δεν είχαμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να τους προσλάβουμε στις υγειονομικές περιφέρειες. Η σχετική λοιπόν τροπολογία, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ψηφιστεί αύριο, θα μας δώσει την νομοθετική εξουσιοδότηση και θα τους προσλάβουμε».

Πυρά εξαπέλυσε Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας, θεωρώντας οτι με αυτόν τον τρόπο αποκλείει τη δυνατότητα ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης και τορπιλίζει το διάλογο με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που ήταν σε εξέλιξη με εντολή του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η τροπολογία είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση