Καλοήθη νεοπλάσματα του αιδοίου

Στην περιοχή του αιδοίου αναπτύσσονται διάφορα μορφώματα τα οποία έχουν καλοήθη χαρακτήρα. Τέτοιες καλοήθεις νεοπλασίες είναι:

α)Θηλώματα
Είναι τα πιο συχνά νεοπλάσματα. Εμφανίζονται μεμονωμένα και είναι κυρίως μικρά. Παρουσιάζονται συνήθως στη μέση και στη μεγαλύτερη ηλικία. Θεραπεία είναι η τοπική εξαίρεση και ιστολογική εξέταση για τον αποκλεισμό κακοήθειας.

β)Οξυτενή κονδυλώματα
Είναι όγκοι μισχωτοί ανώδυνοι με μορφή θηλωειδή σαν σταφύλι και εμφανίζονται μεμονωμένοι ή σε αθροίσματα. Εντοπίζονται στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου και στο περίνεο. Είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης, ο ιός ανήκει στη μεγάλη κατηγορία των ανθρωπίνων θυμωμάτων (H.P.V.) και η μόλυνση γίνεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η θεραπεία είναι για μικρές βλάβες η τοπική εφαρμογή διαλύματος ποδοφυλλίνης, ενώ για μεγαλύτερες βλάβες η αφαίρεση γίνεται με ηλεκτροκαυστηρίαση ή ακτίνες Laser

γ)Καλοήθεις μελαχρωματικοί σπίλοι
Είναι όγκοι με πλατιά βάση και ποικίλο μέγεθος. Η επιφάνεια τους είναι λεία και ανώμαλη. Όταν αυτοί οι σπίλοι αλλάζουν χρώμα, μεγαλώνουν, αιμορραγούν ή εξελκώνονται τότε θα πρέπει να αφαιρούνται και να εξετάζονται ιστολογικά

δ)Λιπώματα
Είναι στερεοί όγκοι μικρών διαστάσεων. Θεραπεία η τοπική αφαίρεση.

ε)Αιμαγγειώματα
Αποτελούνται από νεόπλαστα τριχοειδή αγγεία και εμφανίζονται στις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Εχουν έντονο κόκκινο ή σκούρο χρώμα.

στ)Νευρινώματα
Είναι συμπαγής όγκοι με σαφή όρια, μεμονωμένοι ή συρρέοντες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση