περιστεφανιτιδα | καταγμα γναθου | εντονοι πονοι στην καισαρικη τομη στην εγκυμοσυνη | συμπτωματα μηνισκου

ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πλατυποδία είναι η ελάττωση ή και η εξάλειψη της ποδικής καμάρας με σύγχρονη βλαισοποδία της πτέρνης.

Γενικά

Είναι μια από τις πιο συχνές παραμορφώσεις του άκρου ποδός, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Φυσιολογικά η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12-18 μηνών, αφού δηλαδή το βρέφος αρχίσει να περπατάει και ολοκληρώνεται γύρω στα 5-6 χρόνια. Έτσι είναι φυσικό όλα τα παιδιά 2-3 ετών να έχουν ένα βαθμό πλατυποδίας που οφείλεται στην ελαστικότητα των συνδέσμων και στην αδυναμία ακόμη ελέγχου της μυϊκής λειτουργίας των ποδιών τους.

Η εξέταση της πλατυποδίας γίνεται πάντα στην όρθια στάση και τη βάδιση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της πλατυποδίας γίνεται με την εφαρμογή ορθοπαιδικών υποδημάτων, με ανύψωση του τακουνιού από το έσω μέρος κατά 5 χιλιοστά περίπου, μαζί με σύγχρονη ενίσχυση της καμάρας με κατάλληλο υποστήριγμα που προσαρμόζεται στο εσωτερικό του παπουτσιού. Επίσης, το παιδί ενθαρρύνεται να περπατά στις μύτες, και στην άμμο, με σκοπό την ενίσχυση των μυών του άκρου ποδιού.

Σε σπάνιες μόνο και βαριές περιπτώσεις συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση της πλατυποδίας. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν παραλύσεις ή σπαστικότητες των μυών του ποδιού. Στους ενήλικες η θεραπεία απαιτείται μόνο στην περίπτωση έντονων ενοχλημάτων και επιτυγχάνεται συντηρητικά με φυσικοθεραπεία και κατάλληλα πέλματα ή χειρουργική επέμβαση σε βαριές περιπτώσεις.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.