εμβολιο ηπατιτιδας και σκληρυνση κατα πλακας | κοπρολιθοι και αντιμετωπιση | χεξιον | προγναθισμος

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ


Το ατύχημα είναι μια συνεχώς αυξανόμενη νοσολογική οντότητα, οπότε ορισμένες γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητες και πολλές φορές αποβαίνουν σημαντικές για την επιβίωση του ασθενούς. Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία συνίσταται σε μια γρήγορη πρωτοβάθμια εκτίμηση και αναζωογόνηση των ζωτικών λειτουργιών και στην συνέχεια σε μια πιο λεπτομερή δευτεροβάθμια εκτίμηση και έναρξη της οριστικής θεραπείας. Η αντιμετώπιση του τραυματία στον τόπο του ατυχήματος γίνεται με κωδικοποιημένες ενέργειες, για να μην υπάρχει σύγχυση, και οι οποίες περικλείονται στον εξής μνημονικό κανόνα (ABCDE).

Α (Airway)

Είναι η διατήρηση ανοικτού του αεραγωγού του ασθενούς με προστασία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

B (Breathing)

Έλεγχος αερισμού των πνευμόνων.

C (Circulation)

Έλεγχος κυκλοφορίας και αιμορραγίας τραυμάτων.

D (Disability)

Έλεγχος νευρολογικής κατάστασης.

E (Exposure / Environmental control)

Έκθεση / Έλεγχος περιβάλλοντος: Αφαίρεση των ενδυμάτων του τραυματία αλλά και προστασία από την υποθερμία.

Ακολουθώντας αυτήν την προσέγγιση, ένα μεγάλο ποσοστό τραυματιών που φθάνουν νεκροί στο Νοσοκομείο, θα μπορούσαν να επιζήσουν με την παροχή σωστής ιατρικής βοήθειας την πρώτη ώρα μετά τον τραυματισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα εντατικό πρόγραμμα αντιμετώπισης πολυτραυματία (ATLS) που έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει γιατρούς πάνω στις σωστές ενέργειες και τεχνικές της άμεσης υποστήριξης του τραυματία. Επίσης έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία εντατικά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια αντιμετώπισης πολυτραυματία και για το Νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.