αυτοανοσα νοσηματα | παλινδρόμηση τσαι | ψυχικες διαταραχχες-γουινι | οργανα σωματος δεξια | θυμωμα | ragoeiditida

Υπάρχει φάρμακο για την παχυσαρκία;

Το σημαντικότερο όπλο για να χάσει κανείς κιλά είναι (και παραμένει) η πειθαρχία σε μια ολιγοθερμική δίαιτα.

Η παχυσαρκία, ένα παγκόσμιο πρόβλημα στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητες τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς το target group είναι τεράστιο και τα αναμενόμενα κέρδη θα πρέπει να θεωρούνται εξίσου μεγάλα.

Κατά καιρούς, στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα φάρμακα που διέθεταν επαρκή θεωρητική βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά στην πράξη δεν έλειψαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η εισαγωγή των αναστολέων των λιπασών (λίγο πρν το 2000) έδωσε νέα διάσταση στο θέμα. Το φάρμακο ορλιστάτη (Xenical, κυκλοφορεί σε κάποιες χώρες και ως OTC Alli), δρα ως αναστολέας ενός ενζύμου που λέγεται λιπάση και συμβάλλει αποφασιστικά στην απορρόφηση των λιπών από τον οργανισμό. Καθώς το φάρμακο αναστέλλει τη δράση της λιπάσης, ένα μεγάλο μέρος του λίπους που παίρνουμε από την τροφή αποβάλλεται με τα κόπρανα. Προκαλείται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο μια 'δυσαπορρόφηση' των λιπών. Έτσι χάνουμε βάρος.

Η ορλιστάτη δρα τοπικά στο έντερο, ωστόσο από τα 40 και πλέον εκατομμύρια χρήστες του φαρμάκου, αναφέρθηκαν 13 περιπτώσεις πιθανής ηπατικής βλάβης.

Με διαφορετικό τρόπο δρούσαν νεώτερα φάρμακα, επηρεάζοντας κυρίως την όρεξη. Τα φάρμακα αυτά κυκλοφόρησαν για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια αποσύρθηκαν:

  • ριμοναμπάντη (Acomplia) περιόριζε, κατά κάποιον τρόπο, το αίσθημα ευχαρίστησης που προκαλεί το φαγητό (αποσύρθηκε το 2008)
  • σιμπουτραμίνη (Reductil, Meridia, Sibutral, Ectiva, Zelium, Raductil) δρoύσε αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού (αποσύρθηκε το 2010, μελέτη Scout.)

Σε κάποιες χώρες, κάποια από αυτά πωλούνται ως OTC χωρίς ιατρική συνταγή, πιθανώς και στο internet. Πέρα από το εκάστοτε νομικό καθεστώς (θετική - αρνητική λίστα κλπ), θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι

  • τα φάρμακα δεν αποτελούν το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής
  • για να αποδώσουν θα πρέπει να συνοδεύονται από προσεκτική διατροφή, χωρίς υπερβολές
  • παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες δεν λείπουν (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα φάρμακα).

Το σημαντικότερο όπλο για να χάσει κανείς κιλά είναι (και παραμένει) η πειθαρχία σε μια ολιγοθερμική δίαιτα, αλλά και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ώστε να μην ξαναπάρει τα κιλά που έχασε.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.