Γυναικομαστία

Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα που αφορά τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 65% των νέων και πάνω από το 40% των ενηλίκων παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή. Η Γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από μέτρια εως μεγάλη άυξηση του ανδρικού μαστού.Στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει και λέμε ότι είναι αγνώστου αιτιολογίας και στις πιο πολλές φορές βρίσκουμε εναπόθεση λίπους οπότε και μιλάμε για «Ψευδογυναικομαστία».
Η διάπλαση του ανδρικού μαστού αρχίζει κατά την εφηβεία από 12- 15 ετών , όπου το στήθος αρχίζει να «φουσκώνει», και ονομάζουμε αυτή την μεταβολή ως «Φυσιολογική Γυναικομαστία». Αυτή η εικόνα υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια. Ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων μπορεί να κρύβει κάποιο νεόπλασμα , σύνδρομο, ή τη χρήση κάποιων φαρμάκων. Γι’αυτό όλες οι περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγχονται με το ιστορικό, τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

Κλινική εικόνα

Μια Γυναικομαστία εμφανίζεται είτε σαν μια μικρή διόγκωση του αδένα μέχρι εως και μια πολύ μεγάλη αύξηση του μαστού με εναπόθεση λίπους και χαλαρό δέρμα, «Γυνακείο στήθος».

Η τεχνική της αποκατάστασης

Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την αφαίρεση του αδένα αλλα και του λίπους που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις. Η μέθοδος της Λιποαναρρόφησης αποτελεί την πρώτη τεχνική, στις περιπτώσεις που υπάρχει κυρίως εναπόθεση λίπους. Η δεύτερη τεχνική αφορά την αφαίρεση του αδένα αλλά και του λίπους μέσω μιας μικρής τομής στη θηλαία άλω σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος αδένας και λίπος.Και οι δύο τεχνικές δεν έχουν ορατά σημάδια. Εξαίρεση αποτελεί η πολύ μεγάλη Γυναικομαστία, «Γυναικείο στήθος», όπου η τεχνική είναι κάπως τροποποιημένη.

Γυναικομαστία

Ανάρρωση

Οι χερουργημένοι φεύγουν για το σπίτι το επόμενο πρωί αν και μερικοί προτιμούν να φύγουν το ίδιο βράδυ.Φορούν ένα ειδικό γιλέκο λεπτής υφής, για τη σταθεροποίηση της επέμβασης. Η άσκηση και η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 3 εβδομάδες.

Η Γυναικομαστία αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα για τους νέους αλλά και μεγαλύτερους ενήλικες που όμως αντιμετωπίζεται με τις μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση