αρρυθμιες | προβολη θυλακιου κολπο | προβλημα στο συκωτι σκυλου συμπτωματα | σπληνομεγαλία

Κρυψορχία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Κρυψορχία χαρακτηρίζεται η κατάσταση, όπου ο όρχις δεν μπορεί να ψηλαφηθεί στη βάση του οσχέου, χωρίς να εφαρμόσουμε υπερβολική πίεση (τάση) στο σπερματικό τόνο. Ο όρχις μπορεί να βρεθεί σε διάφορες θέσεις εκτός από τη φυσιολογική
- ενδοκοιλιακά
- εντός του βουβωνικού καναλιού
- επί τα εκτός του έξω βουβωνικού στομίου

Συχνότητα

Η συχνότητα είναι 0,3%. Η ΔΕ κρυψορχία έχει συχνότητα 50%, η ΑΡ 25%, ενώ η άμφω 25%. Πολλές φορές η κάθοδος των όρχεων μπορεί να ολοκληρωθεί ως τους 3 πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, μετά όμως απ΄αυτή την ηλικία, δεν υπάρχουν ελπίδες για αυτόματη κάθοδο των όρχεων.

Τα πρόωρα νεογνά έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για κρυψορχία απ΄ότι τα τελειόμηνα. Σε ένα ποσοστό 90% συνυπάρχει σύστοιχη βουβωνοκήλη.

Επιπλοκές

Η αναγκαιότητα διόρθωσης της κρυψορχίας προκύπτει από το φάσμα των επιπλοκών που δημιουργεί αν δεν αντιμετωπιστεί. Αυτές είναι κυρίως:
- υπογονιμότητα
- πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας
- συστροφή κρυψόρχι
- κάκωση κρυψόρχι
- ψυχολογικά προβλήματα παιδιά

Διάγνωση

Η ψηλάφηση κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης θα θέσει τη διάγνωση. Σε ένα ποσοστό 5-38% ο κρυψόρχις δεν ψηλαφάται καθόλου.

Στο 80-90% ο όρχις είναι ψηλαφητός στο βουβωνικό πόρο και μπορεί να εξωθηθεί έξω από αυτόν, ασκώντας σταθερή πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα με κατεύθυνση προς το όσχεο. Αφού ο όρχις έχει εμφανισθεί στη βουβωνική περιοχή με το ένα χέρι τον συγκρατούμε και με το άλλο τον τραβάμε προς το όσχεο, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε ποια είναι η χαμηλότερη θέση του χωρίς υπερβολική τάση.

Αν ο κρυψορχις δεν ψηλαφάται καταφεύγουμε σε U/S, CT, MRI, λαπαροσκόπηση ή σπερματική φλεβογραφία.

Αντιμετώπιση

Α. Συντηρητική
Στηρίζεται στην ορμονοθεραπεία και έχει 10-50% επιτυχία. Η θεραπεία βασίζεται στην υπόθεση ότι η κρυψορχία είναι αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής. Στη συντηρητική θεραπεία ανταποκρίνονται κυρίως οι ανασπωμένοι όρχεις και αυτοί που βρίσκονται κοντά στο έξω βουβωνικό στόμιο.

Β. Χειρουργική
Ο καλύτερος χρόνος για την επέμβαση είναι μετά τους 6 μήνες και πριν τα 2 πρώτα χρόνια ζωής. Ο σκοπός της επέμβασης είναι η ανεύρεση του όρχι, η εκτομή της συνυπάρχουσας βουβωνοκήλης και η τοποθέτησή του στο σύστοιχο ημιόσχεο, αφού καθηλωθεί με ραφές για να μην υποχωρήσει.

Επιπλοκές επέμβασης

1. Διαπύηση τραύματος
2. Λεμβοίδημα. Περνάει μετά από 1-2 μήνες
3. Αιμορραγία από πλημμελή αιμόσταση
4. Κάκωση σπερματικού πόρου
5 Υποχώρηση όρχεως και υποτροπή κρυψορχίας
6. Ατροφία όρχεως.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.