Ομφαλοκήλη

Στους ενήλικες, σ΄αντίθεση με τα παιδιά, η ομφαλοκήλη δεν υποχωρεί από μόνη της, αντιθέτως αυξάνεται σε μέγεθος προοδευτικά.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Στους ενήλικες, η ομφαλοκήλη οφείλεται στη χρόνια σταδιακή υποχώρηση (ενδοτικότητα) του ιστού που καλύπτει τον ομφαλικό δακτύλιο. Ο ομφαλικός δακτύλιος είναι η οπή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, όπου αντιστοιχεί ο ομφαλός και απ΄όπου στην εμβρυϊκή ζωή διέρχεται ο ομφάλιος λώρος. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες παρά σε άνδρες. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που προδιαθέτουν για ομφαλοκήλη και τέτοιοι είναι: πολλαπλές κυήσεις, παχυσαρκία, ασκίτης, κάποιος μεγάλος όγκος στη κοιλιά.

Συμπτώματα

Στους ενήλικες, σ΄αντίθεση με τα παιδιά, η ομφαλοκήλη δεν υποχωρεί από μόνη της, αντιθέτως αυξάνεται σε μέγεθος προοδευτικά. Από την οπή της ομφαλοκήλης (από τον αυχένα της) που είναι συνήθως πολύ στενή, μπορεί να εξέλθει επίπλουν ή έντερο, το οποίο να μην μπορεί να επανέλθει στην κοιλιά και να σταγγαλιστεί. Τέτοιες ομφαλοκήλες με στενό δακτύλιο (αυχένα), συνήθως παρουσιάζουν οξύ πόνο κατά το βήχα ή το σφίξιμο. Αντίθετα, ομφαλοκήλες με ευρύ αυχένα, προκαλούν αίσθημα δυσφορίας ή πόνου στην περιοχή.

Θεραπεία

Είναι χειρουργική και έχει σκοπό να διορθώσει την ομφαλοκήλη πριν φθάσει να κάνει επιπλοκές (περίσφιξη ή στραγγαλισμό). Εννοείται ότι στη περίπτωση των επιπλοκών,η επέμβαση είναι επείγουσα. Η πιο συνηθισμένη εγχείρηση για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης είναι η πλαστική κατά Mayo. Πολλές φορές που η οπή είναι αρκετά μεγάλη, και δεν είναι εύκολη η σύγκλεισή της, χωρίς τον κίνδυνο της υποτροπής, χρησιμοποιούνται υλικά, όπως πλέγματα συνθετικά. Η εγχείρηση έχει σχεδόν πάντα πολύ καλά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση