κρασι και στομαχι | συριγγιο ουλα | εντερικές διαταραχές | εγχειριση εντερου διαιτα

Ομφαλοκήλη

Στους ενήλικες, σ΄αντίθεση με τα παιδιά, η ομφαλοκήλη δεν υποχωρεί από μόνη της, αντιθέτως αυξάνεται σε μέγεθος προοδευτικά.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Στους ενήλικες, η ομφαλοκήλη οφείλεται στη χρόνια σταδιακή υποχώρηση (ενδοτικότητα) του ιστού που καλύπτει τον ομφαλικό δακτύλιο. Ο ομφαλικός δακτύλιος είναι η οπή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, όπου αντιστοιχεί ο ομφαλός και απ΄όπου στην εμβρυϊκή ζωή διέρχεται ο ομφάλιος λώρος. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες παρά σε άνδρες. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που προδιαθέτουν για ομφαλοκήλη και τέτοιοι είναι: πολλαπλές κυήσεις, παχυσαρκία, ασκίτης, κάποιος μεγάλος όγκος στη κοιλιά.

Συμπτώματα

Στους ενήλικες, σ΄αντίθεση με τα παιδιά, η ομφαλοκήλη δεν υποχωρεί από μόνη της, αντιθέτως αυξάνεται σε μέγεθος προοδευτικά. Από την οπή της ομφαλοκήλης (από τον αυχένα της) που είναι συνήθως πολύ στενή, μπορεί να εξέλθει επίπλουν ή έντερο, το οποίο να μην μπορεί να επανέλθει στην κοιλιά και να σταγγαλιστεί. Τέτοιες ομφαλοκήλες με στενό δακτύλιο (αυχένα), συνήθως παρουσιάζουν οξύ πόνο κατά το βήχα ή το σφίξιμο. Αντίθετα, ομφαλοκήλες με ευρύ αυχένα, προκαλούν αίσθημα δυσφορίας ή πόνου στην περιοχή.

Θεραπεία

Είναι χειρουργική και έχει σκοπό να διορθώσει την ομφαλοκήλη πριν φθάσει να κάνει επιπλοκές (περίσφιξη ή στραγγαλισμό). Εννοείται ότι στη περίπτωση των επιπλοκών,η επέμβαση είναι επείγουσα. Η πιο συνηθισμένη εγχείρηση για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης είναι η πλαστική κατά Mayo. Πολλές φορές που η οπή είναι αρκετά μεγάλη, και δεν είναι εύκολη η σύγκλεισή της, χωρίς τον κίνδυνο της υποτροπής, χρησιμοποιούνται υλικά, όπως πλέγματα συνθετικά. Η εγχείρηση έχει σχεδόν πάντα πολύ καλά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.