Κήλη

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Κήλη ονομάζουμε κάθε μη φυσιολογική προβολή ενός ενδοκοιλιακού οργάνου (ή μέρους του) από θέση (στόμιο), που δε θα έπρεπε. Ετσι ανάλογα με τη θέση του στομίου, οι κήλες διακρίνονται σε
– Εσωτερικές, όπου το στόμιο της κήλης είναι ενδοκοιλιακό, π.χ. διαφραγματοκήλη
– Εξωτερικές, όπου το στόμιο δεν είναι άλλο παρά ένα ευένδοτο (μη ισχυρό) σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, π.χ. βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη κα.

Αιτία-συμπτώματα-διάγνωση

Τα αίτια τα συμπτώματα και η διάγνωση αναπτύσσονται αναλυτικά σε κάθε κήλη ξεχωριστά στην αντίστοιχη ενότητα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι όροι, που είναι κοινοί για όλες τις κήλες ανεξάρτητα από την εντόπισή τους. Επίσης κοινά σε όλες τις κήλες είναι τα τμήματα, από τα οποία αποτελείται, δηλαδή το σάκο και το περιεχόμενό του. Ο σάκος αποτελείται από περιτόναιο και μοιάζει με μπαλόνι, παρουσιάζει δε στόμιο, αυχένα, στόμα και πυθμένα. Το περιεχόμενο είναι κυρίως λεπτό έντερο ή επίπλουν ή παχύ έντερο, αλλά σπανιότερα και άλλα όργανα μπορεί να βρεθούν όπως ωοθήκη, ουροδόχος κύστη, σκωληκοειδής απόφυση κ.α.

-Ανατασσόμενη κήλη είναι η κήλη κατά την οποία, το περιεχόμενο του σάκου επιστρέφει στην περιτοναϊκή κοιλότητα, αυτόματα ή μετά από χειρισμό (πίεση με το χέρι), όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος.
– Μη ανατασσόμενη κήλη είναι η κήλη της οποίας το περιεχόμενο είναι μόνιμα εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι συνήθως μεγάλη κήλη, μακροχρόνια και έχει τάση για περίσφιξη.
– Περισφιγμένη κήλη είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή, κατά τη οποία, η αιμάτωση του εντέρου διαταράσσεται και αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα (νέκρωση) του εντέρου.
– Αποσφραγισμένη κήλη είναι επιπλοκή κατά την οποία η κήλη περιέχει έντερο που δεν μπορεί να αναταχθεί και του οποίου ο αυλός έχει αποφραχθεί, όμως η αιμάτωσή του, σ΄αντίθεση με την περιεσφιγμένη, παραμένει καλή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση