ιογενης λοιμωξη | συμπτωματα σκωληκοειδιτιδας | βιοψια στοματος | τι ειναι ριβοφλαβινη

Κήλη


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Κήλη ονομάζουμε κάθε μη φυσιολογική προβολή ενός ενδοκοιλιακού οργάνου (ή μέρους του) από θέση (στόμιο), που δε θα έπρεπε. Ετσι ανάλογα με τη θέση του στομίου, οι κήλες διακρίνονται σε
- Εσωτερικές, όπου το στόμιο της κήλης είναι ενδοκοιλιακό, π.χ. διαφραγματοκήλη
- Εξωτερικές, όπου το στόμιο δεν είναι άλλο παρά ένα ευένδοτο (μη ισχυρό) σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, π.χ. βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη κα.

Αιτία-συμπτώματα-διάγνωση

Τα αίτια τα συμπτώματα και η διάγνωση αναπτύσσονται αναλυτικά σε κάθε κήλη ξεχωριστά στην αντίστοιχη ενότητα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι όροι, που είναι κοινοί για όλες τις κήλες ανεξάρτητα από την εντόπισή τους. Επίσης κοινά σε όλες τις κήλες είναι τα τμήματα, από τα οποία αποτελείται, δηλαδή το σάκο και το περιεχόμενό του. Ο σάκος αποτελείται από περιτόναιο και μοιάζει με μπαλόνι, παρουσιάζει δε στόμιο, αυχένα, στόμα και πυθμένα. Το περιεχόμενο είναι κυρίως λεπτό έντερο ή επίπλουν ή παχύ έντερο, αλλά σπανιότερα και άλλα όργανα μπορεί να βρεθούν όπως ωοθήκη, ουροδόχος κύστη, σκωληκοειδής απόφυση κ.α.

-Ανατασσόμενη κήλη είναι η κήλη κατά την οποία, το περιεχόμενο του σάκου επιστρέφει στην περιτοναϊκή κοιλότητα, αυτόματα ή μετά από χειρισμό (πίεση με το χέρι), όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος.
- Μη ανατασσόμενη κήλη είναι η κήλη της οποίας το περιεχόμενο είναι μόνιμα εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι συνήθως μεγάλη κήλη, μακροχρόνια και έχει τάση για περίσφιξη.
- Περισφιγμένη κήλη είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή, κατά τη οποία, η αιμάτωση του εντέρου διαταράσσεται και αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα (νέκρωση) του εντέρου.
- Αποσφραγισμένη κήλη είναι επιπλοκή κατά την οποία η κήλη περιέχει έντερο που δεν μπορεί να αναταχθεί και του οποίου ο αυλός έχει αποφραχθεί, όμως η αιμάτωσή του, σ΄αντίθεση με την περιεσφιγμένη, παραμένει καλή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.