λευκη βλεννα στα κοπρανα | πολυ υψηλη θυρεοσφαιρινη | ρηξη εκκολπωματος σιγμοειδους | σφαγιτιδα φλεβα

Ενδοκρινικοί όγκοι παγκρέατος


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Προέρχονται από την ενδοκρινή μοίρα του παγκρέατος, που είναι διάσπαρτα νησίδια, σε όλο το πάγκρεας. Είναι σπάνιοι και διακρίνονται σε λειτουργικούς (παράγουν ορμόνες) και μη λειτουργικούς.

Ινσουλίνωμα

Ο πιο συχνός όγκος. Παράγει ινσουλίνη και προκαλεί υπογλυκαιμία. Συνήθως είναι καλοήθης (90%). Εντοπίζεται προεγχειρητικά (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) ή εγχειρητικά (ψηλάφηση, διεγχειρητικό υπερηχογράφημα) και αφαιρείται τοπικά (εκπυρήνηση).

Γαστρίνωμα (Σύνδρομο Zollinger-Ellison) 25%

Παράγει γαστρίνη, η οποία αυξάνει την έκκριση γαστρικού υγρού και οξέως, με αποτέλεσμα επίμονα, ανθεκτικά και μερικές φορές πολλαπλά έλκη. Πολλές φορές είναι κακόηθες (50-90%).

Η θεραπεία, όταν δεν υπάρχουν μεταστάσεις, είναι χειρουργική. Εντόπιση του όγκου (στο δωδεκαδάκτυλο ή στο πάγκρεας συνήθως) και αφαίρεσή του.

Αλλοι όγκοι

Αλλοι όγκοι είναι σπανιότεροι, όπως γλυκαγόνωμα, σωματοστατίνωμα, Vipoma, πολλές φορές κακοήθεις και αντιμετωπίζονται, αν είναι δυνατό, χειρουργικά (παγκρεατεκτομή)

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.