Φρούτα και λαχανικά για λιγότερα καρδιαγγειακά

Αν νομίζετε ότι ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό σας πέρα, μάλλον θα πρέπει να τα κάνετε τρία ή και περισσότερα. Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον τρεις μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με όσους δεν ξεπερνούν τη μία μικρομερίδα ημερησίως.

Μία μικρομερίδα αντιστοιχεί σε ένα μέτριο φρούτο ή σε 1/2 φλιτζάνι βρασμένα φυλλώδη λαχανικά ή ένα ολόκληρο φλιτζάνι αν πρόκειται για ωμά λαχανικά.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Tulane University στις ΗΠΑ μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 9.000 ατόμων. Τα άτομα τα οποία δεν είχαν καρδιαγγεικά νοσήματα κατά την έναρξη της έρευνας, παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για μία περίοδο 19 ετών.

Τα άτομα τα οποία κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως βρέθηκε ότι είχαν 27% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και 42% μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλεόν όσοι δήλωσαν ότι κατανάλωναν άφθονα φρούτα και λαχανικά είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακό επεισόδιο, 27% μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και 15% μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία.

Τα φρούτα, καθώς και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως καλίου, αντιοξειδωτικών συστατικών και φυλλικού οξέος, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα