σπυρακια στα χειλη του αιδιου | περιτονοτιδα | ενχιριση μινισκου αποθεραπια | απορροφηση σιδηρου στο εντερο

Αιμαγγείωμα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι ο πιο συνήθης καλοήθης όγκος του ήπατος και μετά το δέρμα και τους βλενογόννους, το ήπαρ αποτελεί την συνηθέστερη εντόπισή του. Απαντάται 6 φορές περισσότερο στις γυναίκες, παρά στους άνδρες. Ο ιστολογικός του τύπος είναι σηραγγώδες αιμαγγείωμα.

Συμπτώματα

Συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και βρίσκονται τυχαία, κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης, σαν μικρές συμπαγείς υποκάψιες διογκώσεις. Εάν είναι μεγαλύτερα από 4 εκατοστά στη διάμετρο μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή να δύναται να ψηλαφηθούν.

Σπανιότατα τα αιμαγγειώματα μπορεί να κάνουν ρήξη αιφνιδίως και να προκαλέσουν αιμορραγικό σοκ. Πολύ μεγάλα αιμαγγειώματα στο ήπαρ μπορεί να συνοδεύονται και από δερματικά. Τέλος ένα αιμαγγείωμα μπορεί να προκαλέσει υπερτροφία της καρδιάς και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Διάγνωση

Για τη διάγνωσή του χρησιμοποιούνται αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές ή και αγγειογραφίες και σπινθηρογραφήματα. Σπανίως χρειάζεται η βιοψία με λεπτή βελόνα για να τεθεί η διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Ενα αιμαγγείωμα που είναι ασυμπτωματικό, είτε είναι μικρό ή μεγαλύτερο, και ανευρίσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης, δεν πρέπει να αφαιρείται, αλλά ούτε και να παρακεντάται, για το φόβο της αιμορραγίας.

Στην περίπτωση που προκαλεί συμπτώματα πρέπει να αφαιρείται. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επέμβαση, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακτινοβολία ή εμβολισμός μέσω καθετήρα, που τοποθετείται στην ηπατική αρτηρία. Η λήψη οιστρογόνων έχει ενοχοποιηθεί για υποτροπή μεγάλων αιμαγγειωμάτων, γι΄αυτό πρέπει να απαγορεύονται.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.