Βιταμίνες: Μην το παρακάνετε

Βιταμίνες: Μην το παρακάνετεΤα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν βιταμινούχα και άλλα σκευάσματα να παρουσιάζει συνεχή αύξηση. Ομως πολλοί από αυτούς που λαμβάνουν τέτοια σκευάσματα πιθανόν να μη γνωρίζουν ότι η λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών σε επίπεδα που ξεπερνούν τα ασφαλή επίπεδα πρόσληψης. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα Καναδών επιστημόνων, από το πανεπιστήμιο McGill University στο Κεμπέκ, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Ενωσης Διαιτολόγων, Journal of the American Dietetic Association.

Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια πρόσληψης (για θρεπτικά συστατικά) για ενήλικες έχουν οριστεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής. Οταν η πρόσληψη σε κάποιο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, ξεπερνά το άνωτατο επιτρεπτό όριο που έχει θεσπιστεί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τις παρενέργειες που σχετίζονται με την τακτική υπερπρόσληψη του συγκεκριμένου στοιχείου.

Προκειμένου να εξετάσουν το ρόλο της πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής στη συνολική διαιτητική πρόσληψη του ατόμου, οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 1500 άτομα στον Καναδά, ηλικίας 19 έως 65 ετών.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έδωσαν στοιχεία για τη διατροφή τους και την πρόσληψη συμπληρωμάτων, κατά το τελευταίο 24ωρο πριν συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια. Οσοι έπαιρναν συμπληρώματα έδωσαν και στοιχεία για τον τύπο του συμπληρώματος που έπαιρναν, την εμπορική του ονομασία και τη δοσολογία.

Και ενώ τα συμπληρώματα φαίνεται ότι ενισχύουν τη διαιτητική πρόσληψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η πρόσληψη ξεπερνά κατά πολύ τα ανώτατα (ασφαλή) επιτρεπτά όρια πρόσληψης σε κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιταμίνη του συμπλέγματος Β, νιασίνη, όπου σχεδόν το 50%, των ατόμων που λάμβανε συμπληρώματα διατροφής, βρέθηκε ότι ξεπερνά τα ανώτατα επιτρεπτά όρια πρόσληψης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερπρόσληψη νιασίνης, μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα και ταχυκαρδίες στο 5% των 75 ατόμων που βρέθηκε ότι προσλάμβανε 50mg νιασίνης ημερησίως και στο 50% των 6 ατόμων που βρέθηκε ότι προσλάμβανε 100mg νιασίνης ημερησίως.

Οκτώ γυναίκες βρέθηκε ότι προσλάμβαναν βιταμίνη Α, σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν ηπατικές βλάβες. Επιπλέον η πρόσληψη βιταμίνης Α σε επίπεδα μεγαλύτερα από τα ανώτατα επιτρεπτά, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο, εάν οι γυναίκες μείνουν έγκυες.

Επιπλέον βρέθηκε ότι 17 άτομα λάμβαναν βιταμίνη Β6 σε επίπεδα τα οποία σχετίζονται με μη αναστρέψιμες νευρολογικές βλάβες.

Η υπερπρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, τα οποία πολλές φορές τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα, δεν τα συσχετίζουν με την πρόσληψη αυτών, όταν αναζητούν ιατρική συμβουλή.

Γενικότερα θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερα προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων, ενώ ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το οποίο βασίζεται σε ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες για όλα τα θρεπτικά συστατικά, σε ένα υγιές άτομο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση