τουλαραιμια τι είναι | φλεβοκομβική ταχυκαρδία | κοκκαλα στην σχισμή του κολου | απονευρωση | ατελεκτασια

Ηλεκτρονική όραση: Οταν η επιστήμη συναντά την επιστημονική φαντασίαΜία ηλεκτρονική συσκευή, η οποία αντικαθιστά εν μέρει την όραση σε ασθενείς, που εξ΄αιτίας κάποιου τραυματισμού την έχουν χάσει, έχει τοποθετηθεί με επιτυχία σε οκτώ ασθενείς, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να κινούνται με σχετική άνεση και να ξεχωρίζουν αντικείμενα. Τα πλεονεκτήματα και ο τρόπος λειτουργίας της πρωτοποριακής συσκευής παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή νευροχειρουργικής, στο πανεπιστήμιο του Saint Louis των ΗΠΑ, Δρ. Kenneth R. Smith, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τεχνητών Οργάνων στην Ν. Υόρκη. Ο Δρ. Smith είναι ένας από τους τέσσερις χειρουργούς στον κόσμο που πραγματοποιούν την διάρκειας τριών ωρών χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης της συσκευής, η οποία πλέον διατίθεται στο εμπόριο.

Η συσκευή που μοιάζει να προέρχεται από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, μιμείται την λειτουργία του οφθαλμού στέλνοντας ερεθίσματα στο κέντρο της όρασης στον εγκέφαλο.

Το κόστος του ηλεκτρονικού αυτού ματιού είναι προς το παρόν ιδιαίτερα υψηλό, και υπολογίζεται περίπου στα 98.000 δολάρια. Η συσκευή αποτελείται από ειδικά γυαλιά, που μοιάζουν με γυαλιά ηλίου, στα οποία έχουν ενσωματωθεί μικροκάμερα και μικροεπεξεργαστής. Τα επεξεργασμένα ηλεκτρονικά σήματα μεταφέρονται στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου με ειδικά εμφυτευμένα ηλεκτρόδια.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι με την μέθοδο αυτή δεν αποκαθίσταται η φυσιολογική όραση, αλλά οι ασθενείς βλέπουν λάμψεις φωτός, τις οποίες μαθαίνουν να ερμηνεύουν, και να έχουν με αυτό τον τρόπο μία εικόνα των αντικειμένων που βρίσκονται γύρω τους.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να κινούνται πλέον σε χώρους με πολλά αντικείμενα και εμπόδια χωρίς πρόβλημα, ή ακόμα και να οδηγούν με μικρή ταχύτητα οχήματα.

Αν και είμαστε ακόμα μακριά από την ημέρα εκείνη που η επιστήμη θα μπορεί να καυχηθεί ότι μπορεί να μιμηθεί με τεχνητά μέσα τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, κάθε βήμα που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέρει ελπίδα ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.