Το κάπνισμα δεν είναι δίαιτα

Το κάπνισμα δεν είναι δίαιταΜέχρι σήμερα πολλοί καπνιστές δεν αποφάσιζαν να διακόψουν το κάπνισμα γιατί φοβόντουσαν ότι θα αυξηθεί το σωματικό τους βάρους. Δυστυχώς όμως, ο μύθος ότι το κάπνισμα μειώνει την όρεξη για φαγητό, έχει και μία άλλη, ακόμα πιο επικίνδυνη συνέπεια. Ο αριθμός των νέων κοριτσιών που καπνίζουν αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η επιθυμία για χαμηλό σωματικό βάρος ή ο φόβος για αύξηση του βάρους αποτελούν πλέον ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τις νεαρές έφηβες να αρχίσουν το κάπνισμα, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Preventive Medicine.

Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να επισημαίνουν τους υγιεινούς τρόπους διατήρησης χαμηλού σωματικού βάρους, στα κορίτσια τα οποία τα απασχολεί ιδιαίτερα το αν θα πάρουν κιλά, τονίζουν οι επιστήμονες.

Προκειμένου να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους πολλά νεαρά κορίτσια ξεκινούν το κάπνισμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 νεαρά κορίτσια (1.213 από τη μαύρη φυλή και 1.166 από τη λευκή) ηλικίας 9 και 10 ετών (κατά την έναρξη της μελέτης) για μία χρονική περίοδο 10 ετών.

Κατά την περίοδο παρακολούθησης όλα τα κορίτσια συμμετείχαν σε ετήσιες συνεντεύξεις, στις οποίες έδιναν στοιχεία για τις καπνιστικές τους συνήθειες, τη σωματική άσκηση, την αυτοεκτίμηση και την οικογενειακή τους ζωή. Παράλληλα υποβάλλονταν και σε εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κορίτσια τα οποία στην ηλικία των 18-19 ήταν καπνίστριες, τα απασχολούσε πολύ το να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος στην ηλικία των 11-12 ετών, ενώ παρουσίαζαν και περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Επιπλέον τα κορίτσια τα οποία ήταν καπνίστριες στην ηλικία των 18-19 ετών, προέρχονταν κυρίως από γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ή από οικογένειες με έναν γονέα.

Αυτό το οποίο ήταν κοινό, τόσο για τα κορίτσια της μαύρης, όσο και για τα κορίτσια της λευκής φυλής, ήταν ότι η συνεχής ενασχόληση με το σωματικό βάρος και το έντονο ενδιαφέρον για διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους αποτελεί σημαντικό κίνητρο για πολλά κορίτσια να καπνίσουν.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το να αποτρέψει κάποιος τους νέους από το να μην καπνίσουν είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου.

Η αναγνώριση των παραγόντων αυτών πιθανόν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων τα οποία θα αποτρέπουν τους νέους από το να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Δυστυχώς η πεποίθηση πολλών ενήλικων ατόμων, ότι το κάπνισμα διατηρεί το σωματικό βάρος σε χαμηλά επίπεδα και ότι η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί αυτόματα και αύξηση του βάρους, επιδρά αρνητικά στους έφηβους, οδηγώντας τους στο να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση