ιατρικη βλενες στα κοπρανα | τεστ νοημοσυνης me keimena | λιγα κοπρανα | πολυμυοσίτιδα | μυκοπλασμα

Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ονομάζεται το επώδυνο γραμμοειδές σκίσιμο στον πρωκτικό σωλήνα κάτω από την οδοντωτή γραμμή, που εντοπίζεται στην οπίσθια μέση γραμμή στο 90% των ασθενών. Η αιτιολογία είναι η δυσκοιλιότητα, όπου σκληρά κόπρανα περνούν διά του πρωκτικού δακτυλίου που δεν χαλαρώνει πλήρως, προκαλώντας σχίσιμο στο δέρμα του πρωκτού.

Συμπτώματα

Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος κατά την αφόδευση (σαν κόψιμο-σχίσιμο), καθώς και η μικρή ποσότητα αίματος στο χαρτί της τουαλέτας, ή στα κόπρανα. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει και λίγες ώρες μετά την κένωση. Στη χρόνια ραγάδα αναπτύσσεται ένας φαύλος κύκλος, όπου ο άρρωστος πονά στην αφόδευση, με αποτέλεσμα να αναστέλει την επιθυμία του για αφόδευση και η προκύπτουσα δυσκοιλιότητα να επιδεινώνει τη ραγάδα. Στη χρόνια ραγάδα ανατπύσσεται περιφερικά μία δερματική πτυχή, σαν ουρά.

Διάγνωση

Τίθεται με την επισκόπηση, αφού ο άρρωστος καθίστει σε γόνατοαγκωνιαία θέση.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι άρρωστοι με οξεία ραγάδα ανταποκρίνονται στις διαιτητικές οδηγίες και μαλακτικά κενώσεων. Δύο νέες μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί, που αποβλέπουν στη χάλαση του έσω σφιγκτήρα.
- Εφαρμογή τοπικά στον πρωκτικό δακτύλιο κρέμας νιτρογλυκερίνης (0,3%), αποτελεσματική στο 60% των ασθενών
- Εγχυση μίας ουσίας εντός των σφιγκτήρων (Botox), που προκαλεί χάλαση στο σφιγκτήρα για 6 μήνες και προάγει την επούλωση της ραγάδας.

Η χειρουργική θεραπεία για τη χρόνια ραγάδα έχει ένδειξη όταν αποτύχει η φαρμακευτική και ο άρρωστος έχει έντονα συμπτώματα. Πρέπει να είναι η ακραία λύση, μια που μπορεί να κάνει ακράτεια κυρίως στις γυναίκες. Η εγχείρηση είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία διαιρεί στα δύο το τμήμα του έσω σφιγκτήρα που έχει υπερτραφεί κάτω από την οδοντωτή γραμμή. Γίνεται συχνά με τοπική αναισθησία και έχει επιτυχία 90-95%.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.