Αιμορροϊδες

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Εσωτερικές αιμορροϊδες είναι κιρσοειδείς διευρύνσεις του φλεβικού πλέγματος πάνω από την οδοντωτή γραμμή. Υπάρχουν τρεις πρωτογενείς εσωτερικές αιμορροϊδικές μάζες: δεξιά πρόσθια, δεξιά οπίσθια και αριστερή πλάγια.

Εξωτερικές αιμορροϊδες είναι διευρύνσεις του αιμορροϊδικού πλέγματος κάτω από την οδοντωτή γραμμή, υποδορίως.

Ανατομία

Το άνω τριτομόριο του πρωκτικού σωλήνα καλύπτεται από το βλεννογόνο του παχέως εντέρου και μεταπίπτει στο όριο της οδοντωτής γραμμής, στα κάτω δύο τριτημόρια που καλύπτονται από ελαφρά κερατινοποιημένο δέρμα. Στην οδοντωτή γραμμή ο βλεννογόνος παρουσιάζει 6-10 επιμήκεις πτυχές, του πρωκτικούς στύλους κάτω από τους οποίους βρίσκεται πλούσιο φλεβικό δίκτυο, το αιμορροϊδικό πλέγμα. Και τα δύο μαζί συμβάλλουν στη σύγκλειση του πρωκτού.

Αιτιολογία

Η δυσκοιλιότητα, η προσπάθεια κατά την κένωση καιτο παρατεταμένο κάθισμα στην τουαλέττα συμβάλλουν στην εμφάνιση των αιμορροϊδων.

Συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι αιμορραγία και πρόπτωση (προβολή) των αιμορροϊδων από τον πρωκτικό δακτύλιο. Αν και η αιμορραγία από τις αιμορροϊδες είναι η πιο συχνή αιτία αιμορραγίας του ορθού, πάντα πρέπει να αποκλείονται και άλλες καταστάσεις, κυρίως σε μεγαλύτερους ασθενείς.Οι μη επιπλεγμένες εσωτερικές αιμορροϊδες δεν προκαλούν πόνο, έτσι κάποιος που παραπονείται για πόνο στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να διερευνάται για άλλα αίτια (π.χ. απόστημα, ραγάδες κ.λπ).

Οι εσωτερικές αιμορροϊδες κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες
– Προκαλούν αιμορραγία και έτσι γίνονται αντιληπτές
– Αιμορραγούν και προβάλλουν κα΄τα την κένωση, όμως ανατάσσονται μόνες τους
– Προβάλλουν κατά την κένωση και απαιτούν χειρισμό για να αναταχθούν
– Δεν μπορούν να αναταχθούν

Αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται στις διαιτητικές οδηγίες: Δίαιτα πλούσια σε ίνες, σκευάσματα σπόρων ψυλλίου ή μη ερεθιστικά καθαρτικά για την παραγωγή μαλακών κενώσεων.
Σε επιμένουσες αιμορραγίες προτιμώνται μη χειρουργικές επεμβάσεις, όπως απολίνωση με ταινία από καουτσούκ ή ένεση με σκληρυντικές ουσίες. Η πλήρης εσωτερική ή εξωτερική αιμορροϊδεκτομή δεν είναι μία ασήμαντη επέμβαση, έχει σημαντικές επιπλοκές αν δεν γίνει σωστά και γι΄αυτό και πρέπει να γίνεται ως τελευταία λύση.

Επιπλοκές

Η θρόμβωση των εξωτερικών αιμορροϊδων προκαλείται από ρήξη της φλέβας και σχηματισμό θρόμβου και εκδηλώνεται με τεταμένη, ευαίσθητη, κυανωπή μάζα, σκεπασμένη με δέρμα.

Αν ο άρρωστος εξεταστεί μετά 1 ή 2 ημέρες, όπου δεν πονάει πολύ ή πονά λιγότερο, συνιστώνται θερμά υδρόλουτρα. Διαφορετικά, γίνεται χειρουργική αφαίρεση της θρομβωμένης αιμορροϊδας με ελλειψοειδή τομή. Η διάνοιξη και αφαίρεση του θρόμβου δεν ενδείκνυται γιατί υπάρχει κίνδυνος υποτροπής και αιμορραγίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση