Η άσκηση και η αποχή από το κάπνισμα ωφελεί τους ηλικιωμένους

Τα άτομα, τα οποία συνεχίζουν να ασκούνται με το πέρασμα του χρόνου αποφεύγοντας ταυτόχρονα το κάπνισμα, μπορεί να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από την άσκηση υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Case Western Reserve, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine.

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, συμβάλλει στην διατήρηση της αυτονομίας τους και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης τραυματισμών λόγω πτώσης.

Ερευνητές μελέτησαν την σωματική και πνευματική κατάσταση 357 ατόμων, με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη. Η έρευνα είχε διάρκεια 8 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μισοί συμμετέχοντες ασκούνταν συστηματικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που συμμετείχαν τακτικά σε αθλητικές δραστηριότητες είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση, περισσότερη διάθεση για ζωή και λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιου τραυματισμού συγκριτικά με τους υπόλοιπους που απείχαν από φυσικές δραστηριότητες.

Επιπλέον οι συμμετέχοντες που ήταν καπνιστές αλλά ασκούνταν κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους, συγκριτικά με τα άτομα που αθλούνταν τακτικά, χωρίς όμως να είναι καπνιστές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση