Εκκολπωματίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η φλεγμονή που ξεκινά από το εκκόλπωμα και επεκτείνεται στους ιστούς πέριξ του τοιχώματος του εντέρου. Η φλεγμονή συχνά εξελίσσεται σε διάτρηση του τοιχώματος του εκκολπώματος και επειδή η πιο συνήθης θέση είναι το σιγμοειδές έχει καθιερωθεί να ονομάζεται και αριστερά σκωληκοειδίτιδα

Συμπτώματα-Σημεία

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας είναι πόνος στην αριστερή κάτω κοιλία, αλλαγή στο χαρακτήρα των κενώσεων (από δυσκοιλιότητα σε διάρροια και ανάποδα), πυρετός, εντοπισμένη ευαισθησία, ψηλαφητή μάζα κάτω αριστερά στη κοιλιά, μετεωρισμός κοιλίας, επώδυνη δακτυλική εξέταση και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπαίνει με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας. Στην οξεία φάση της νόσου καλό είναι να αποφεύγεται ο βαριούχος υποκλυσμός.

Αντιμετώπιση

Η μη επιπλεγμένη οξεία εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται εξωνοσοκομειακά, με λήψη ενός ευρέως φάσματος αντιβιοτικού από το στόμα (μετρονιδαζόλη και σιπροφλοξασίνη) και υδαρή δίαιτα.

Οι πιο σοβαρά νοσούντες πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, να σταματήσει η σίτισή τους και να πάρουν ορούς και αντιβιοτικά. Οι περισσότεροι άρρωστοι ανταποκρίνονται σε 48 ώρες. Αν δεν ανταποκριθούν ή αν διαπιστώνονται υποτροπιάζοντα περιστατικά πρέπει να χειρουργηθούν. Αν η επέμβαση γίνει εκλεκτικά (δηλαδή όχι σε φάση φλεγμονής), με κατάλληλη προετοιμασία εντέρου και κάλυψη αντιμικροβιακή, γίνεται αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου και αναστόμωση των 2 τμημάτων του εντέρου στην ίδια επέμβαση και όχι σε δεύτερο χρόνο.

Σε επιπλεγμένες περιπτώσεις με διάτρηση και περιτονίτιδα η εγχείρηση γίνεται επειγόντως, χωρίς να έχει προετοιμαστεί το έντερο κατάλληλα. Ετσι αφαιρείται το πάσχον τμήμα (που είναι συνήθως το σιγμοειδές), το περιφερικό έντερο κλείνεται και το κεντρικό εκστομώνεται στο δέρμα με κολοστομία (εγχείρηση Hartman). Σε κάποιους ασθενείς όχι υψηλού κινδύνου, μπορεί να πραγματοποιηθεί και αναστόμωση εξαρχής και όχι κολοστομία.

Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να προκαλέσει δημιουργία συριγγίου (επικοινωνίας) μεταξύ του σιγμοειδούς και των παρακείμενων οργάνων ουροδόχος κύστη, κόλπος, λεπτό έντερο. Η αντιμετώπιση είναι η εκτομή του πάσχοντος τμήματος του εντέρου, απ΄όπου ξεκινά το συρίγγιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση