Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ακρυλαμιδίου σε πολλά τρόφιμα

Αποτελέσματα έρευνας του Βρετανικού Οργανισμού για την ασφάλεια των Τροφίμων (Food Standards Agency – FSA) επιβεβαίωσε την ύπαρξη ακρυλαμίδιου, μίας δυνητικά καρκινογόνου ουσίας, σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου, επιβεβαιώνεται ότι κάποιοι τρόποι μαγειρέματος όπως είναι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ακρυλαμίδιου σε τρόφιμα όπως πατάτες, ψωμί, μπισκότα.

Τον προηγούμενο μήνα Σουηδοί επιστήμονες έφεραν στη δημοσιότητα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία πολλά τρόφιμα περιέχουν ακρυλαμίδιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Το ακρυλαμίδιο εντάσσεται στην κατηγορία των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο, από πολλούς επιστήμονες διεθνώς. Οπως όμως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το FSA, o δυνητικός κίνδυνος από ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας “έκθεσης” στην ουσία.

Το FSA δε συμβουλεύει κάποια αλλαγή στις παρούσες διατροφικές συνήθειες, ούτε συμβουλεύει τους πολίτες να σταματήσουν να καταναλώνουν κάποια τρόφιμα ή να αλλάξουν τον τρόπο που μαγειρεύουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FSA φαίνεται ότι οι πιθανοί κίνδυνοι από το ακρυλαμίδιο δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς η ύπαρξή του σε τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται εδώ και πολλά χρόνια, επιβεβαιώνει ότι πολλές γενιές έχουν εκτεθεί στη συγκεκριμένη ουσία.

Η συμβουλή του FSA είναι η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής, στην οποία φυσικά συμπεριλαμβάνεται μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση