πρηξιμο στον βουβωνικο πορο | ηπατιτιδα συμπτώματα | κάπνισμα και άθληση

Η διατροφική δύναμη της σάλτσας τομάταςΟι μαγειρεμένες τομάτες, όπως για παράδειγμα η σάλτσα τομάτας για ζυμαρικά, έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δύναμη, καθώς η θέρμανση παρά το γεγονός ότι καταστρέφει ένα μέρος της βιταμίνης C, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Επιστήμονες από το τμήμα επιστήμης τροφίμων του πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, μελέτησαν την επίδραση της θέρμανσης στις τομάτες και παρατήρησαν ότι αυξάνεται σημαντικά η αντιοξειδωτική δράση της τομάτας, καθώς το λυκοπένιο, η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στην τομάτα απορροφάται πολύ καλύτερα με τη θέρμανση.

Δείγματα τομάτας θερμάνθηκαν στους 88 βαθμούς Κελσίου για δύο, 15 και 30 λεπτά. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η βιταμίνη C μειώθηκε κατά 10%, 15% και 29% αντίστοιχα, σε σχέση με τις ωμές τομάτες που δεν υπέστησαν θερμική επεξεργασία.

Από την άλλη μεριά όμως, το ποσοστό του trans-λυκοπένιου στις τομάτες που υπέστησαν θερμική επεξεργασία αυξήθηκε κατά 54%, 171% και 164% στους χρόνους θέρμανσης 2, 15 και 30 λεπτών αντίστοιχα.

Το ποσοστό του cis-λυκοπένιου, το οποίο απορροφάται ακόμα καλύτερα από τον οργανισμό αυξήθηκε κατά 6%, 17% και 35% στα 2, 15 και 30 λεπτά αντίστοιχα, με αποτέλεσμα τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στιςν τομάτες που είχαν υποστεί θέρμανση, να αυξηθούν κατά 28%, 34% και 62%.

Η αντιοξειδωτική δράση του λυκοπένιου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών, έχει αναγνωριστεί από πολλές μελέτες και η πρόσληψή του έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αλλά και άλλων μορφών καρκίνου, καθώς επίσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.