τι ειναι το στιγμα | μουδιασμα στο κατω χειλος | υπερπαραθυρεοειδισμός | στιγμα εξετασεις | έντερο πόνος

Εκκολπώματα δωδεκαδακτύλου


Συμπτώματα

Τα εκκολπώματα του δωδεκαδακτύλου ανευρίσκονται σε αυτοψίες τυχαία σε ποσοστό 10-20%. Εντοπίζονται στην περιληκυθική περιοχή συνήθως (67-75%) στην περιοχή δηλαδή που εκβάλλουν από κοινού ο κοινός χοληδόχος και ο παγκρεατικός πόρος εντός του δωδεκαδακτύλου. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά (90%). Μπορεί όμως να εκδηλωθούν με εντερική απόφραξη, διάτρηση, ή αιμορραγία. Τα περιληκυθικά εκδηλώνονται με χολλαγγειϊτιδα, παγκρεατίτιδα και υποτροπιάζουσα χοληδοχολιθίαση, λόγω στάσης ή δυσλειτουργίας του σφιγκτήρα του Oddi (του σφιγκτήρα της ληκύθου).

Αντιμετώπιση

Χειρουργική αντιμετώπιση απαιτούν λιγότερα από 5% των εκκολπωμάτων κι αυτή περιλαμβάνει εκτομή του εκκολπώματος ή σφιγκτηροπλαστική (δηλαδή διατομή και αποκατάσταση του σφιγκτήρα του Oddi), όταν αυτό εντοπίζεται στην περιληκυθική περιοχή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.