Εξυπνο σουβέρ ανιχνεύει “ουσίες” στα ποτά

Εξυπνο σουβέρ ανιχνεύει "ουσίες" στα ποτάΕνα ειδικό σουβέρ θα μπορεί να ανιχνεύει εάν ένα ποτό περιέχει κάποιο ηρεμιστικό φάρμακο ή ναρκωτική ουσία, προφυλάσσοντας έτσι τον χρήστη από την συνεργική δράση των ουσιών αυτών με το αλκοόλ, η οποία έχει σαν συνέπεια την απώλεια μνήμης, διαταραχές της κρίσης και μείωση των αναστολών. Η ανάγκη ύπαρξης τεστ αυτού του είδους έχει προκύψει στην Μ. Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ, εξ’ αιτίας των αυξημένων περιστατικών βιασμών που καταγράφονται με το θύμα να τελεί υπό την επήρεια συνδυασμού αλκοόλ και φαρμακευτικών ουσιών. Τα θύματα είναι κυρίως νεαρές κοπέλες που διασκεδάζουν σε κλαμπ, στο ποτό των οποίων ρίχνονται εν αγνοία τους διάφορα φάρμακα, με απώτερο στόχο τον βιασμό τους. Οπως μεταδίδει το BBC, κάθε χρόνο επικοινωνούν με την ειδική συμβουλευτική υπηρεσία για τα θύματα του date -rape, όπως ονομάζεται αυτό το φαινόμενο 3000 άτομα, εκ των οποίων 250 περίπου είναι άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα το τεστ αυτό θα ανιχνεύει εάν το ποτό περιέχει δύο φαρμακευτικές ουσίες την φθοριονιτραζεπάμη (flunitrazepam) και το γ- υδροξυβουτυρικό οξύ (gamma- hydroxybutyric acid, GHB).

Η φθοριονιτραζεπάμη ανήκει στην κατηγορία των ηρεμιστικών-αγχολυτικών-υπνωτικών φαρμάκων. Σκευάσματα που την περιέχουν είναι τα Hipnosedon, Neo-nifalium, Nilium κ.α. Στην Βρετανία κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Rohypnol, το οποίο στην αργκό αναφέρεται και ως date rape drug. rophies, roofies, roach, rope, κ.α.

Πρόκειται για ιδιαίτερα χρήσιμα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται κάτω από ιατρική παρακολούθηση για την καταπολέμηση κυρίως της αϋπνίας. Στις ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνονται κόπωση, υπνηλία, υπόταση, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές της libido, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές της όρασης, κεφαλαλγία, αταξία, διανοητικές διαταραχές.

Η συνδυασμένη χρήση με το αλκοόλ προκαλεί απώλεια μνήμης που μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 24 ώρες, μείωση των αναστολών και γενικά αυξάνει την δραστικότητα και των δύο ουσιών

Το GHB πρόκειται για μία ουσία που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως αναισθητικό, χωρίς καλά όμως αποτελέσματα, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής καθώς είχε παρατηρηθεί ότι αυξάνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης και το χρησιμοποιούσαν κυρίως body-builders. Οι συνεχείς όμως αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες, οδήγησαν το FDA στην απαγόρευσή του.

Σήμερα κυκλοφορεί ως παράνομη ναρκωτική ουσία και έχει παρατηρηθεί συχνή χρήση του σε συνδυασμό με αλκοόλ και εν αγνοία του θύματος σε περιπτώσεις βιασμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση